Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

niedziela, 10 lutego 2013

Kołduny w rosole (kuchnia kresowa)


Kuchnia kresowa ...
"Pszenicy szafranowej buja kłos złocisty, 

Żyto ubrane w srebra malarskiego listy,
I gryka wyrabiana sztucznie z czekolady,
I kwitnące gruszkami i jabłkami sady"

- Adam Mickiewicz 'Pan Tadeusz", ks. XII, Kochajmy się


Przepis na kołduny mam z książki "Kuchnia Kresowa" Ewy Krasnopolskiej.


Składniki:
Ciasto:  
2 szklanki mąki 
1 jajko 
1 łyżka oleju 
1/2 szklanki gorącej wody 
szczypta soli
Farsz:
pół kilograma wołowiny
1 cebula
sól, pieprz

Przygotowanie: 
Farsz: Mięso z cebulą przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa, doprawić solą i pieprzem i dobrze wmieszać.
Ciasto na kołduny robi się identycznie jak na ciasto do pierogów.
Ciasto: Wysypać mąkę na stolnicę, wbić jajko, dodając wodę, olej i sól. Wszystko wymieszać i zagnieść na elastyczne ciasto. Ciasto partiami rozwałkować, na cienką warstwę, wykrawać krążki np. szklanką, na każde kółeczko nakładać porcję farszu. Następnie zalepić jak uszka. Kołduny gotować kilka sekund w osolonym wrzątku, na małym ogniu a następnie gotować przez 5-8 minut w rosole (bez przykrycia). Podawać z rosołem, najlepiej wołowym.
farsz z wołowiny
kołduny w rosole

15 komentarzy:

  1. jeszcze nigdy nie jadłam takich kołdunów.
    wyglądają bardzo smakowicie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a no wszystko co z wołowinką jest dobre :)

      Usuń
  2. Ja tez nie jadłam, ale za to rosołku bym się z chęcią napiła :)
    Wpadnij na nowego bloga do mnie :)
    http://kosmetycznieee.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. moja babcia kiedyś robiła kołduny... nie wyobrażam ich sobie bez ciepłego rosołku ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nasze babcie wiedziały co dobre :)

      Usuń
    2. Anonimowy11/11/2013

      ja tez jeszcze nigdy nie jadlem takich koldunow, po pierwsze musi byc koniecznie majeranek a cebuli nie mielimy a drobno kroimy, wolowina chuda i tlusty kawalek, pozdrawiam...

      Usuń
  4. Nigdy nie jadłam kołdunów,a wyglądają przepysznie i jeszcze ten rosołek...Ale kusisz:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no to następnym razem jak będziesz chciała zrobić ruskie, zamień farsz na ten z wołowiną :)

      Usuń
  5. nie jadłam jeszcze, ale słyszałam o ich smaku ;) pysznie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. kto lubi wołowinkę temu zasmakuje :)

      Usuń
  6. Odpowiedzi
    1. hehe, wygląda tak sobie ale za to dobrze smakuje :)

      Usuń
  7. To z całą pewnością musi być pyszne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. lubię eksperymentować w kuchni ale kuchnia tradycyjna i tak jest najlepsza :)

      Usuń