Kuchnia kresowa ...
"Pszenicy szafranowej buja kłos złocisty,
Żyto ubrane w srebra malarskiego listy,
I gryka wyrabiana sztucznie z czekolady,
I kwitnące gruszkami i jabłkami sady"
- Adam Mickiewicz 'Pan Tadeusz", ks. XII, Kochajmy się
Przepis na kołduny mam z książki "Kuchnia Kresowa" Ewy Krasnopolskiej.
Ciasto:
2 szklanki mąki
1 jajko
1 łyżka oleju
1/2 szklanki gorącej wody
szczypta soli
Farsz:
Farsz:
pół kilograma wołowiny
1 cebula
sól, pieprz
Farsz: Mięso z cebulą przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa, doprawić solą i pieprzem i dobrze wmieszać.
Ciasto na kołduny robi się identycznie jak na ciasto do pierogów.
Ciasto: Wysypać mąkę na stolnicę, wbić jajko, dodając wodę, olej i sól. Wszystko wymieszać i zagnieść na elastyczne ciasto. Ciasto partiami rozwałkować, na cienką warstwę, wykrawać krążki np. szklanką, na każde kółeczko nakładać porcję farszu. Następnie zalepić jak uszka. Kołduny gotować kilka sekund w osolonym wrzątku, na małym ogniu a następnie gotować przez 5-8 minut w rosole (bez przykrycia). Podawać z rosołem, najlepiej wołowym.
farsz z wołowiny |
jeszcze nigdy nie jadłam takich kołdunów.
OdpowiedzUsuńwyglądają bardzo smakowicie.
a no wszystko co z wołowinką jest dobre :)
UsuńJa tez nie jadłam, ale za to rosołku bym się z chęcią napiła :)
OdpowiedzUsuńWpadnij na nowego bloga do mnie :)
http://kosmetycznieee.blogspot.com
już zaglądam :)
Usuńmoja babcia kiedyś robiła kołduny... nie wyobrażam ich sobie bez ciepłego rosołku ;)
OdpowiedzUsuńnasze babcie wiedziały co dobre :)
Usuńja tez jeszcze nigdy nie jadlem takich koldunow, po pierwsze musi byc koniecznie majeranek a cebuli nie mielimy a drobno kroimy, wolowina chuda i tlusty kawalek, pozdrawiam...
UsuńNigdy nie jadłam kołdunów,a wyglądają przepysznie i jeszcze ten rosołek...Ale kusisz:)
OdpowiedzUsuńno to następnym razem jak będziesz chciała zrobić ruskie, zamień farsz na ten z wołowiną :)
Usuńnie jadłam jeszcze, ale słyszałam o ich smaku ;) pysznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńkto lubi wołowinkę temu zasmakuje :)
Usuńsuper wygląda!
OdpowiedzUsuńhehe, wygląda tak sobie ale za to dobrze smakuje :)
UsuńTo z całą pewnością musi być pyszne!
OdpowiedzUsuńlubię eksperymentować w kuchni ale kuchnia tradycyjna i tak jest najlepsza :)
Usuń