Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

czwartek, 23 maja 2013

Chrupiąca tortilla z sadzonym jajkiem i cukinią - jedzona na łonie natury


Super propozycja na śniadanie, chociaż ja ją robiłam na kolację :P

Składniki na 1 porcję:
1 placek tortilla (u mnie pełnoziarnista)
1 jajko
1 pomidor
pół małej cukinii
50 g żółtego, tartego sera
zioła prowansalskie
szczypiorek lub świeża bazylia
łyżka masła
oliwa


Pomidor kroimy w plastry. Cukinię kroimy w plastry i podsmażamy na grillowej patelni (na oliwie). Doprawiamy solą, pieprzem oraz ulubionymi ziołami. Na rozgrzanym masełku podpiekamy tortillę. Następnie przewracamy ją na drugą stronę, posypujemy tartym serem, układamy podsmażone wcześniej plastry cukinii, plastry pomidora a na środek wbijamy jajko. Doprawiamy jajko solą i pieprzem oraz posypujemy szczypiorkiem lub bazylią. Całość podsmażamy na małym ogniu pod przykryciem aż jajko się zetnie. Następnie zwijamy w rulon i zajadamy rączkami. Bawienie się w savoir vivre jest w tym przypadku zbędne ;)
tortilla z sadzonym jajkiem i cukinią

6 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. kurczę, później ją zrolowałam ale zapomniałam pstryknąć foto bo ja pożarłam :-P

      Usuń
  2. pięknie podana :) ślinka cieknie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. ale fajowy pomysł:)

    OdpowiedzUsuń