Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

niedziela, 12 maja 2013

Tarta ze szparagami, suszonymi pomidorami i kozim serem



Uwielbiam szparagi. Testuje je pod każdą możliwą postacią :) Dziś bardziej pracochłonny przepis ale warto poświęcić swój czas by później smacznie zjeść :) Najbardziej lubię zielone szparagi, ponieważ nie trzeba ich obierać i wizualnie lepiej się prezentują :-P

Składniki na ciasto:

200 g masła
300 g mąki
pół łyżeczki soli
2 łyżki ciepłej wody
2 żółtka


Składniki na farsz:
250 śmietanki ( u mnie 18 %)
2 białka (te co zostały z ciasta) + 1 jajko

150 g sera koziego
ok. 50 g parmezanu albo mozarelli
wiązanka zielonych szparag

1 mała czerwona papryka
kilka suszonych pomidorów z zalewy
sól, pieprz
świeży tymianek




Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Formujemy kulę i wstawiamy do lodówki na min pół godziny. Następnie wylepiamy nim formę do tarty i nakłuwamy dno widelcem. Podpiekamy w nagrzanym piekarniku w 180-190 stopniach ok 15 minut. Na złoty kolor.

Szparagom ułamujemy końcówki na długości 6/7 (końcówki wyrzucamy albo dodajemy do jakiejś zupy) następnie szparagi kroimy na 3 części. Szparagi podgotowujemy na parze około 5 minut na al dente. Jajka mieszamy ze śmietanką oraz z kozim serem. Dodajemy posiekany tymianek. Doprawiamy solą i pieprzem. Wylewamy na ciasto. Układamy podgotowane szparagi, pokrojone w paseczki papryki oraz paseczki suszonych pomidorów. Wierzch tarty posypujemy parmezanem albo mozarellą. Całość możemy jeszcze doprawić pieprzem i tymiankiem. Pieczemy w 190 stopniach C około 15-20 minut. Aż masa śmietanowo-jajeczna się zetnie. Dekorujemy tymiankiem albo bazylią.

tarta ze szparagami

16 komentarzy:

  1. alez to wyglada jak tort!! piekna!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ladnie wyglada:)Lubie tarty wiec pewnie sie za nia zabiore:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny pomysł. Ta tarta wygląda bajecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję. bardzo lubię wszelkiego rodzaju tarty wytrawne :)

      Usuń
  4. pięknie wygląda Twoja tarta ;) zjadłabym :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję Kasiu. tylko troszkę jej spróbowałam, całą zjedli goście ;/ :)

      Usuń
  5. Piękna tarta z moimi ukochanymi szparagami! Chętnie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. uwielbiam sezon majowy, sezon szparag :)

      Usuń
  6. piekna:)!
    taka kolorowa wiosenno-letnia:)
    bomba!

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam tarty z warzywami. A ta jeszcze w dodatku cieszy oczy, bo jest po prostu śliczna :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dzięki :) szparagi się ładnie prezentują bo były obgotowane na parze i nie straciły koloru :)

      Usuń
  8. Piękna tarta!!!!! aż ślinka leci.

    OdpowiedzUsuń