Witam w kulinarnej podróży po mojej kuchni i zapraszam do stołu ! :)
Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.
wtorek, 1 kwietnia 2014
Twarożek z młodą pokrzywą
Pokrzywa jest rośliną od dawna wszechstronnie użytkowaną, przy czym wśród roślin użytkowych należy do najbardziej niedocenianych. O jej właściwościach leczniczych pisali już w starożytności m.in. Hipokrates. Do łask wróciła w czasie wojen światowych. Powszechnie używana jest w przemyśle kosmetycznym ale także jako suplement diety. A poparzenia liści pomagają na reumatyzm. Pamiętam jak babcia kazała się nimi biczować po plecach. Liście zbiera się od maja do września. Wybieramy pokrzywę bez kwiatków i tylko górne listki. Mnie najbardziej smakują świeże listki na początku kwietnia, gdy zaczyna swój porost. Pokrzywa idealna jest do suszenia a następnie stosowana jako napar do picia. Jeśli mieszkamy w mieście, szukajmy miejsc z dala od ulic i wybierajmy listki ze środka krzaczka, by uniknąć potencjalnego zaznaczonego miejsca przez psa :-P Aby uniknąć poparzenia, róbmy to w rękawiczkach. Aby uniknąć poparzenia w język konieczne jest sparzenie pokrzywy wrzątkiem i drobne posiekanie z dodatkiem soli. Dla bardziej strachliwych polecam moździerz ;)
ależ jestem ciekawa smaku tego serka:) nigdy nie jadłam twarożku z takim dodatkiem:)
OdpowiedzUsuńOch zazdroszczę ci tego ogródka:)
OdpowiedzUsuńKrysia
a ci co go mają, nie doceniają tylko narzekają na nadmiar pracy :)
Usuń