Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

czwartek, 24 października 2013

Pieczona gęś w soku jabłkowym




Jestem szczęściarą ponieważ mój brat hoduje gąski :) Dlatego od czasu do czasu dostaję jakąś w prezencie. Tym razem postanowiłam przygotować ją w soku jabłkowym. Była bardzo smaczna, miała lekko słodkawy smak. Następną mam otrzymać na święta ale jeszcze nie mam pomysłu jak ją przygotować. Może Wy macie jakieś pomysły? Niestety z wierzchu troszkę przypaliły mi się zioła. Dlatego pod koniec pieczenia warto przykryć mięso folią aluminiową szczególnie nóżki i skrzydełka.


Składniki:

1 gęś (ok 2 kg)
sól, pieprz
2 ząbki rozgniecionego czosnku
1 łyżka suszonego majeranku
1 łyżeczka suszonego cząbru
kilka kulek jałowca
400 ml soku jabłkowego



Gęś myjemy i osuszamy. Następnie nacieramy od zewnątrz i wewnątrz solą, czosnkiem, pieprzem, majerankiem i cząbrem. Gęś układamy w gęsiarce (brytfannie) i polewamy sokiem jabłkowym oraz dodajemy kulki jałowca.Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 220 i pieczemy przez 30 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni a po godzinie do 160. W sumie pieczemy minimum 2 h do 2,5 h. W trakcie pieczenia gęś często polewamy utworzonym sokiem z dnia brytfanny. Podajemy z kaszą gryczaną oraz z buraczkami albo kiszonymi ogórkami. Smacznego! :)

pieczona gęś

5 komentarzy:

  1. Wygląda iście po królewsku! Mój luby byłby zachwycony, uwielbia gęś i kaczkę. Koniecznie muszę spróbować swoich sił w tym temacie.
    Jeśli masz ochotę zapraszam na mojego bloga, dopiero raczkuję i chętnie poznam opinie doświadczonych bloggerów - http://dorotkove-love.blogspot.com/ Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow! Idealna propozycja na uroczysty obiad. Ja nigdy nie piekłam gęsi ;( ale wszystko jeszcze przede mną ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. jak tu u ciebie dzisiaj elegancko:) mniammm kawał dobrego mięcha!

    OdpowiedzUsuń
  4. Oj,jesteś szczęściarą.Narobić takiego smaku,takim pięknym ptakiem.Pozdrawiam Christopher

    OdpowiedzUsuń
  5. wyglada tak smacznie !! przepis mi sie naprawde podoba:)

    OdpowiedzUsuń