Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

poniedziałek, 14 lipca 2014

Niemcy wygrali a ja zrobiłam risotto ze szparagami :)





Nie wiedziałabym, że w ogóle jest finał mistrzostw. Gdyby nie tablica na Facebooku wypełniona hasłami na temat mundialu, żyłabym nadal pełna nieświadomości, oglądając po raz setny serial "Friends" ;) Wróciłam dziś z Gór Stołowych i miałam ochotę zjeść konia z kopytami. A, że koniki kocham to postanowiłam zrobić tylko risotto ;)Takie jak lubię: "brejowate", kremowe i intensywne w smaku. Risotto ze szparagami na zakończenie mundialu i sezonu szparagowego. W planach mam jeszcze risotto z bobem oraz z botwiną. Tak, więc odwiedzajcie moją stronkę :) 

jest to wersja risotto bez winaSkładniki:


400 g ryżu arborio 
1 pęczek zielonych szparagów (wcześniej pogdotowanych)
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
4 łyżki masła 
200 g sera gorgonzola 
1 - 1,5 litra bulionu (u mnie rosół z poprzedniego dnia)
400 g zielonego groszku (u mnie mrożony)
świeżo mielony pieprz
sól
50 g parmezanu 


W rondlu roztapiamy masło, następnie dodajemy pokrojoną cebulę i czosnek, gdy cebula się zeszkli (zrobi się przezroczysta) wrzucamy ryż. Dokładnie mieszamy, by każde ziarenko ryżu obtoczyło się w maśle. Chwilkę smażymy dosłownie 2 minuty. Następnie wlewamy 2 chochle (2 szklanki) gorącego bulionu ciągle mieszając aż ryż wchłonie bulion, czynność tę powtarzamy aż ryż zacznie być miękki ale nie rozgotowany. Ryż musi być al dente. Ja dolewałam rosół 4 razy. Dodajemy groszek oraz szparagi wcześniej podgotowane i pokrojone w kawałki 2 cm. Gotujemy przez 5 min cały czas mieszając. Następnie dodajemy gorgonzolę i mieszamy by się rozpuścił. Zdejmujemy z ognia. Ryż musi być kremowy, lekko kleisty ale nie rozgotowany i musi wchłonąć bulion.  Doprawiamy ew. solą i pieprzem. Przykrywamy garnek i odstawiamy na 10 minut. Przed podaniem posypujemy płatkami parmezanu.








11 komentarzy:

  1. wygląda bardzo smacznie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Danie w sam raz na uczczenie zwycięstwa ;) kiedyś nie lubiłam szparagów, a teraz gotuje zupy dodaje je do przystawek. Uwielbiam! ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja też mogłabym jeść szparagi bez końca :)

      Usuń
  3. no i bomba!!! dla mnie takie danie to super danie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Godne uczczenie końca Mundialu :) Pycha

    OdpowiedzUsuń
  5. Anonimowy7/28/2014

    Smaczne,ale dalbyl ciut masla i dodal olio di oliva.Gorgonzola i parmezan aby byl orginal.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. serki wiadomo, najlepsze oryginalne z Włoch. Masło jak najbardziej :)

      Usuń
  6. Wporządku wygląda to risotto z gorgonzolą. Ja z kolei w restauracji jadłem risotto, na meczu Polska Niemcy w piłkę nożną i to my ich ograliśmy. Świętowałem chyba dwa dni zwolnienie wziąłem z pracy i dlatego tą potrawę zapamiętam do końca swoich dni.

    OdpowiedzUsuń