Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

wtorek, 30 maja 2017

Bułki drożdżowe z borowikami, kminkiem i rozmarynem


Uwierzcie mi na słowo, ale zaczyn z drożdży urośnie Wam nawet bez dodatku cukru. W mojej kuchni cukier nie ma prawa egzystencji. Ale zawsze korzystam ze świeżych drożdży a nie instant. Miłego formowania kulek na bułki i pieczenia :D

Składniki


Ciasto

  • 350 g mąki pszennej
  • 35 g świeżych drożdży(do zaczynu nie dodaję cukru)
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 2 jajka
  • 100 g miękkiego masła
  • żółtko + 1 łyżka mleka do smarowania bułek
  • 3 łyżki kminku do posypania bułek

Nadzienie

  • 500 g mielonej wołowiny
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego zmielonego, gałki muszkatołowej, sól
  • posiekany szczypior oraz rozmaryn
  • 200 borowików lub innych grzybów
  • 1 jajko



Ciasto:
Mąkę przesiać do dużej miski. Do kubka włożyć pokruszone drożdże i rozetrzeć je. Dodać ciepłe mleko oraz 2 czubate łyżki mąki. Wymieszać. Miskę przykryć ściereczką odstawić na około 15 minut do czasu aż wyrosną.Przelać rozczyn drożdży do mąki i wymieszać drewnianą łyżką dodając sól. Nadal mieszając dodawać żółtka. Ciasto wyrabiać przez ok. 5 minut (ręką). Następnie stopniowo dodawać miękkie masło cały czas miksując lub zagniatając ciasto. Wyrabiać przez około 10 minut, do czasu aż ciasto będzie gładkie i elastyczne i nie będzie się kleiło do rąk. Ciasto włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę.Wyjąć ciasto na stolnicę i powygniatać przez minutę pozbywając się pęcherzy powietrza. 
Nadzienie
Na oleju zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz czosnek. Zdjąć z patelni i włożyć do miski. Na tę samą patelnię włożyć pokrojone na paseczki wcześniej podgotowane grzyby.  Smażyć mieszając co chwilę aż odparują i zmiękną, przez ok. 7 minut. Następnie dodać masło, posolić i zamieszać. Mięso zmielić. Masę mięsną doprawić solą, pieprzem czarnym, gałką.Wymieszać z grzybami i odstawić do wystygnięcia. Jak mięso i grzyby będą zimne dodać szczypior, posiekany rozmaryn oraz jajko. Wszystko dokładnie mieszamy na jednolitą masę.
Pieczenie.
Podsypać mąkę stolnicę i rozwałkować ciasto na duży płat jak na pizzę.Wykrawać kółka o średnicy ok. 10 cm. Na środek ciasta nałożyć po 2 łyżki nadzienia. Zamknąć kółko i uformować kulę na bułeczkę. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć bułeczki. Odstawić na około 1/2 godziny w ciepłe miejsce. W międzyczasie nagrzewać piekarnik do 180 stopni C. Przed pieczeniem wierzch pasztecików posmarować roztrzepanym białkiem z mlekiem. A wierz bułeczki posypać kminkiem.Wstawić do piekarnika i piec przez około 30 minut na złoty kolor.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz