Najbardziej w świecie kocham wytrawne tarty, szkoda tylko, że robienie kruchego ciasta jest takie pracochłonne. No cóż, czasem trzeba się poświęcić by zjeść coś pysznego :)
Składniki na kruche ciasto:
1 kostka masła
2,5 szklanki mąki
1 żółtko
pół łyżeczki soli.
Składniki na farsz:
30 dag koziego sera
100 ml kwaśnej śmietany (18 %)
pół czerwonej papryki
1 jajko
sól, pieprz
ulubione zioła: u mnie tymianek, bazylia, oregano oraz susz z pomidorów i suszony czosnek
2 garści kurek
łyżka masła
garść rukoli
Wszystkie składniki na ciasto wyrabiamy. Gdy ciasto jest za suche możemy polać odrobiną ciepłej wody. Po wyrobieniu ciasta wkładamy je na pół godziny do lodówki. W tym czasie czyścimy kurki - najlepiej szczoteczką pod bieżącą wodą. Smażymy kurki na maśle z dodatkiem soli i pieprzu. Po schłodzeniu ciasta wylepiamy nim palcami naczynie do tarty. Wylepione naczynie ciastem dziurkujemy widelcem i zapiekamy w 180 stopniach w piekarniku 10-15 minut. Po upieczeniu ciasta czekamy aż wystygnie. W tym czasie śmietanę mieszamy z jajkiem, ziołami, solą pieprzem i wylewamy na ciasto. Układamy na wierzchu kozi ser, paseczki papryki oraz usmażone na maśle kurki. Całość posypujemy ulubionymi ziołami i pieczemy w piekarniku do 200 stopni C około 20 minut. Gotowa tartę posypujemy rukolą.
składniki na kruche ciasto |
wyrobione ciasto wkładamy na 30 minut do lodówki |
wylepiamy formę |
smażymy kurki na maśle |
tarta z kozim serem i kurkami |
genialnaa tarta:) to coś dla mnie. Uwielbiam takie wytrawne tarty i testowanie różnych smaków:D
OdpowiedzUsuńZjadłbym taką kurkową tartę dziś na obiad :)
OdpowiedzUsuńGosia, ta tarta wygląda rewelacyjnie. Przyznam się szczerze, że nigdy nie robiłam żadnej tarty ale mam ogromną chęć w końcu zrobić. Bomba smaku!!!!
OdpowiedzUsuńno to na co tu czekać? :) leć zagniatać ciasto :)jestem ciekawa co dasz na farsz ?:)
OdpowiedzUsuńwygląda jak marzenie!
OdpowiedzUsuńCoś na słodko ;) Ładnie Ci to wyszło.
OdpowiedzUsuń