Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

sobota, 27 października 2012

Frittata z dynią i parmezanem




W lodówce miałam tylko światło i jajka, kawałeczek papryki, 1 pomidor oraz 
maleńką dynię, którą dostałam od taty z działki. Z tych składników mogłam zrobić tylko fritattę! Osobiście bardziej od dyni wolę cukinię, ale pochwalam gotowanie z sezonowych produktów i wykorzystywanie resztek :)

Składniki:
4-5 jajek
1 mała dynia
pół czerwonej papryki
1 pomidor
szczypiorek
kawałek parmezanu
sól, pieprz
olej do smażenia
czosnek granulowany
świeża bazylia
świeży tymianek


Na oleju podsmażamy kawałki dyni, paprykę oraz pomidor. Warzywa zalewamy odrobiną wody i przez chwilę dusimy, dodajemy sól i pieprz, czosnek. W osobnej misce roztrzepujemy jajka. Jajka doprawiamy solą i pieprzem, a potem zalewamy nimi warzywa. Na wierzch posypujemy szczypiorkiem. Chwilkę smażymy na małym ogniu, następnie wkładamy patelnię (albo naczynie żaroodporne na kilka minut do piekarnika by jajka z wierzchu się ścięły. Dekorujemy świeżą bazylią i tymiankiem.


podsmażamy dynię z papryką i pomidorem.




3 komentarze:

  1. i pomyslec, ze jeszcze w tym roku nie kupilam dyni! wyglada smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. piękna, uwielbiam takie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fritatty uwielbiam! Pięknie wygląda!

    OdpowiedzUsuń