Szykuję się do kolejnej publikacji w naszym opolskim e-magazynie COOLMAG. Będę pisać o jadalnych chwastach! Dlatego od dawna przerabiam różne przepisy z udziałem tych cudownych zielsk ;) Pokrzywa zapewne jest Wam znana z kosmetologii a czosnek niedźwiedzi w kuchni. A jedliście czosnek dziwny? Na szczęście w smaku w ogóle nie jest dziwny a wręcz przeciwnie bardzo dobry :) Jest bardziej delikatny od dzikiego. Znaleźć go można w ciemnych miejscach w lesie.
Składniki:
włoszczyzna ( mały kawałek selera, 1 pietruszka, 2 marchewki, 1 mały por)
1 opakowanie świeżego albo mrożonego szpinaku w liściach
listki z 4 młodych pokrzyw
1 pęczek czosnku dziwnego
śmietanka do zabielenia zupy
1 łyżka tartego chrzanu
sól, pieprz
1 łyżka masła
Gotujemy bulion na włoszczyźnie. Gdy warzywa będą miękkie wyciągamy je z wywaru. Dodajemy pokrojony szpinak i czosnek dziwny. Gotujemy zupę przez 20 min. Na rozgrzanym maśle podsmażamy listki pokrzywy. Następnie dodajemy do zupy. Doprawiamy solą, pieprzem oraz chrzanem dla zaostrzenia smaku. Zupę miksujemy na krem. Podajemy z kleksami śmietany albo z ugotowanym jajkiem.
Lubię takie dziwy w kuchni :)
OdpowiedzUsuńAż jestem ciekawa jak to smakuje. Nigdy nie jadłam zupy pokrzywowej.
OdpowiedzUsuńo kurcze, da się taka zupę z pokrzywy zjeść ?
OdpowiedzUsuńja pokrzywę daję do kotletów, sałatek, koktajli. tylko wcześniej sparzam :)
UsuńAle pyszności! :) Koniecznie muszę wypróbować przepis.
OdpowiedzUsuńGosia, ale bym zjadła!!! Gdzież tu tego czosnku dziwnego szukać... Kalosze! Potrzebuję kaloszy!
OdpowiedzUsuńo dziwnym czosnku nie słyszałam, ale zupka wygląda przepysznie, skąd dorwać czosnek - szukałaś po lesie, jak wygląda?
OdpowiedzUsuńWiele dziwnych potraw i rzeczy jadłem w swoim życiu, ale pokrzywy to ja jeszcze nie jadłem :D
OdpowiedzUsuńZupa ze zdjęcia prezentuje się całkiem apetycznie. Pora poeksperymentować z pokrzywą:) http://copywritinginternetowy.pl/
Zupa stestowana, super walory smakowe:)
OdpowiedzUsuńhttp://www.document-manager.pl
bardzo mi miło, dziękuję, że się podzieliłeś swoją opinią
UsuńWszystko co ma szpinak jest dobre:)
OdpowiedzUsuńTutaj się zgadzam, jezeli chodzi o szpinak. Zupa porzywowa - to musi być doświadczenie!
OdpowiedzUsuńdoświadczenie to jest ją najpierw zerwać haha
UsuńA ten "Pęczek czosnku" to pęczek listków, czy po całości - z cebulkami?
OdpowiedzUsuńsame liście
UsuńNajlepsza zupa jaką jadłam i nie jest trudna w przygotowaniu
OdpowiedzUsuńbardzo mi miło, dziękuję, że się podzieliłaś swoją opinią
Usuń