Składniki na 2 porcje :
8 plastrów makaronu lasagna
20 dag wędzonego boczku
2 duże, dojrzałe pomidory (u mnie jeszcze z działki)
10 dag parmezanu
suszone oregano
świeża bazylia
granulowany czosnek
sól, pieprz
1 łyżka oleju
Makaron gotujemy we wrzątku z dodatkiem soli i oleju (by się nie kleił) około 6 minut. Następnie ugotowany makaron studzimy. Boczek kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni, dodajemy pokrojone pomidory bez skórki i wszystko dusimy około 5 minut. Dodajemy sól, pieprz oraz oregano, czosnek. Makaron przekrawamy na pół (muszą wyjść kwadraty). Dwoma połówkami makaronu wykładamy małe kokilki.Do środka dajemy boczek z pomidorami a na sam wierzch posypujemy startym parmezanem. Zapiekamy w 220 stopniach C. około 5 minut do momentu roztopienia sera. Nie dłużej ponieważ makaron może stwardnieć. Dekorujemy świeżą bazylią.
smażymy boczek z pomidorami |
przed pieczeniem |
mini lasagne z boczkiem |
Piękne, i do tego mój ukochany boczuś, mniam :)
OdpowiedzUsuńMusze wykorzystac pomysł :-)
OdpowiedzUsuńSmakowicie wygląda:-)