Składniki:
2 piersi z kurczaka
1 duży brokuł
2 woreczki białego ryżu
bułka tarta - do panierki
2 jajka - do panierki
1 cebula
1 litr bulionu warzywnego
sól, pieprz
łyżeczka curry
natka pietruszki
koperek
świeża bazylia do dekoracji
olej do smażenia
łyżka masła do smażenia
Zupa: w rondlu na maśle podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę, gdy cebula się zeszkli wrzucamy różyczki brokuła i zalewamy bulionem warzywnym. Gotujemy do miękkości. Następnie zupę miksujemy w blenderze.
Kulki ryżowe: W tym czasie gotujemy też ryż wg wskazówek
producenta. Ugotowany ryż przestudzamy i następnie mieszamy z jednym
jajkiem (jajko służy nam jako spoiwo). Do ryżu dodajemy koperek i natkę
pietruszki, oraz doprawiamy solą i pieprzem. Następnie lepimy w dłoniach
kulki z ryżu i maczamy je w rozkłóconym jajku a następnie obtaczamy w
bułce tartej. Smażymy na małym ogniu na rozgrzanym oleju.
Kurczak: Filet z kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy solą pieprzem oraz curry. Smażymy na rozgrzanym oleju.
Finał: Zupę brokułową podajemy z kulkami ryżowymi oraz kurczakiem. Dekorujemy ulubionymi świeżymi ziołami.
Finał: Zupę brokułową podajemy z kulkami ryżowymi oraz kurczakiem. Dekorujemy ulubionymi świeżymi ziołami.
Taka zupka musi byc pyszna-pozwolisz,ze ja zaserwuje w swoim domu?
OdpowiedzUsuń