Uważam, że to ciekawa propozycja niedzielnego obiadku.
Składniki na 2 porcje:
2 filety kurczaka
1,5 szklanki ryżu na risotto (u mnie Arborio)
oliwa do smażenia
olej do smażenia
200 białego wina wytrawnego
sól, pieprz
sezam (biały i trochę czarnego)
1 mały brokuł
sok z cytryny
4 łyżki sosu sojowego
Brokuły gotujemy we wrzątku z dodatkiem łyżeczki cukru (by nie stracił kolor). Oliwę
rozgrzać na dużej patelni. Wsypać na patelnię ryż i
mieszać aby każde ziarenko było
otoczone oliwą. Dodać wino i poczekać aż ryż go
wchłonie a następnie wyparuje. W sumie ryż smażymy około 10 minut. Ryż
doprawiamy solą i pieprzem. W osobnej misce rozgniatamy brokuły
widelcem. Na koniec dodajemy brokuły. Przyprawić do smaku
solą, świeżo mielonym pieprzem oraz sokiem z cytryny.
Filet
z kurczaka przez 20 minut moczymy w sosie sojowym. Następnie kurczaka
obtaczamy w sezamie i smażymy na oleju z każdej strony na małym ogniu.
Kurczaka podajemy z risotto.
Pięknie wygląda ten kurczak, fajnie, że są dwa rodzaje sezamu :)
OdpowiedzUsuńpięknie podane danie:) nie mogę się napatrzeć:)
OdpowiedzUsuńto danie było robione tydzień temu a wtedy jeszcze rosły polne kwiatki w ogródku. teraz już tylko leży śnieg :(
UsuńWitam Cię, wygrałaś konkurs z zupami winiary, dlatego mam takie małe pytanko:) Czy już dotarła do Ciebie nagroda? Pytam ponieważ ja mam 2 miejsce i tak się zastanawiam czy u mnie tylko poczta słabo pracuje:)
OdpowiedzUsuńSmakowity ten kurczak.Ten czarny sezam dodaje mu uroku.Pozdrawiam Christopher
OdpowiedzUsuńkurczak w sezamie..ach!
OdpowiedzUsuńte danie jest niesamowite!!!
OdpowiedzUsuń