Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

niedziela, 28 października 2012

Brokułowe risotto natchnione winem i kurczak w sezamie

Uważam, że to ciekawa propozycja niedzielnego obiadku.

Składniki na 2 porcje:

2 filety kurczaka
1,5 szklanki ryżu na risotto (u mnie Arborio)
oliwa do smażenia
olej do smażenia
200 białego wina wytrawnego
sól, pieprz
sezam (biały i trochę czarnego)
1 mały brokuł
sok z cytryny 
4 łyżki sosu sojowego

Brokuły gotujemy we wrzątku z dodatkiem łyżeczki cukru (by nie stracił kolor). Oliwę rozgrzać na dużej patelni. Wsypać na patelnię ryż i mieszać aby każde ziarenko było otoczone oliwą. Dodać wino i poczekać aż ryż go wchłonie a następnie wyparuje. W sumie ryż smażymy około 10 minut. Ryż doprawiamy solą i pieprzem. W osobnej misce rozgniatamy brokuły widelcem. Na koniec dodajemy brokuły. Przyprawić do smaku solą, świeżo mielonym pieprzem oraz sokiem z cytryny. 
Filet z kurczaka przez 20 minut moczymy w sosie sojowym. Następnie kurczaka obtaczamy w sezamie i smażymy na oleju z każdej strony na małym ogniu. Kurczaka podajemy z risotto.

7 komentarzy:

  1. Pięknie wygląda ten kurczak, fajnie, że są dwa rodzaje sezamu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. pięknie podane danie:) nie mogę się napatrzeć:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to danie było robione tydzień temu a wtedy jeszcze rosły polne kwiatki w ogródku. teraz już tylko leży śnieg :(

      Usuń
  3. Witam Cię, wygrałaś konkurs z zupami winiary, dlatego mam takie małe pytanko:) Czy już dotarła do Ciebie nagroda? Pytam ponieważ ja mam 2 miejsce i tak się zastanawiam czy u mnie tylko poczta słabo pracuje:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Smakowity ten kurczak.Ten czarny sezam dodaje mu uroku.Pozdrawiam Christopher

    OdpowiedzUsuń
  5. kurczak w sezamie..ach!

    OdpowiedzUsuń
  6. te danie jest niesamowite!!!

    OdpowiedzUsuń