Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

wtorek, 26 lutego 2013

Lekka zupa z porów i ziemniaków aromatyzowana tymiankiem


Zupa - krem powinna być gęsta, lecz wtedy przypomina mi zupkę dla niemowląt więc  wolę bardziej rzadką :)  I taką Wam dziś przedstawiam. Z dodatkiem ulubionych ziół jest bardzo aromatyczna. 

Składniki:
2 małe pory albo 1 duży (białe i zielone części)
4 ziemniaki
1 cebula
2 l bulionu z włoszczyzny
2 listki bobkowe
3 ziela angielskie
2 ząbki czosnku
suszony tymianek
sól morska
świeżo mielony pieprz

Ziemniaki obieramy i kroimy w plastry, pory również. Na wcześniej ugotowanym i odcedzonym bulionie gotujemy aż do miękkości ziemniaki i pory. Dodajemy liście laurowe i ziela angielskie. W tym czasie cebulę i czosnek kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle. Następnie dodajemy do zupy i wciąż gotujemy. Gdy zupa jest gotowa wyciągamy ziela oraz listki i miksujemy w blenderze. Doprawiamy solą, pieprzem oraz tymiankiem. Smacznego!
krem porowo-ziemniaczany

3 komentarze:

  1. Ja też takiej gęstej zupki nie lubię :) wygląda pysznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak wiosennie,zielono i smacznie:)Chce taka zupke,chce:)))

    OdpowiedzUsuń