Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

wtorek, 12 lutego 2013

Rybka lubi pływać (śledzie pod pierzyną)


Tradycyjna warstwowa sałatka śledziowa "pod pierzyną" podana w mrożonych łupinach cytryn, które podawane są na kieliszkach z wódką :) Zakąska w sam raz na ostatki :) 

Składniki:
4 duże ziemniaki
0,5 kg Matyjasów
2 duże marchwie
4 jajka na twardo
1 cebula
250 ml naturalnego jogurtu
250 ml majonezu
sól, pieprz
natka pietruszki


Matyjasy wcześniej moczymy w wodzie by pozbyć się namiaru soli. Cebulę drobno siekamy. Jajko gotujemy na twardo, ziemniaki i marchwie gotujemy w łupinach w osolonym wrzątku. Po ugotowaniu warzyw obieramy je z łupin. Śledzie kroimy w kostkę i układamy na półmisku, następnie posypujemy cebulą, doprawiamy pieprzem. Jogurt mieszamy z majonezem i połową tego sosu polewamy na cebulę. Następnie na tarce o grubych oczkach ścieramy ziemniaki, później tak samo na tarce ścieramy marchwie, doprawiamy solą i pieprzem. Na sam wierzch na tarce ścieramy jajka. Całość polewamy sosem majonezowym. Dekorujemy natką pietruszki.

Ja swoje śledzie podałam w zamrożonych w zamrażarce łupinach od cytryn. Cytryny położyłam jako zakąskę na kieliszku z wódką :)


śledzie pod pierzyną 

7 komentarzy:

  1. Anonimowy2/12/2013

    Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  2. fajne te śledziki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. śledzik? zawsze i wszedzie!:D trudno przejść obok tak cudnie podanego śledzika!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a po kilku takich śledzikach z wkładką trudno jest wstać z krzesła :-P pzdr :)

      Usuń
  4. Wow,ale jesteś kreatywna! A czemu muszą być zamrożone łupinki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie muszą być, ale jeśli są zamrożone to są twarde i łatwiej je nadziewać a poza tym utrzymują świeżość ryb, bo zachowują się jak przenośna lodówka :)

      Usuń
  5. Świetny pomysł na śledzika

    OdpowiedzUsuń