Uwielbiam aromatyczny i lekko anyżkowy smak fenkułu. Najbardziej smakuje mi z makaronem spaghetti. Już od czasów starożytnych wykorzystywano fenkuły jako afrodyzjak. W
antyku popularna była zupa z fenkułu, natomiast w starożytnych Indiach
także napój, który uzyskiwano poprzez połączenie soku z kopru włoskiego z
miodem, lukrecją i mlekiem. Obecnie popularnym daniem dla dwojga jest
surówka z fenkułu. Koper włoski wykazuje działanie relaksujące i
zwiększa popęd seksualny, szczególnie u mężczyzn. Chciałabym dzisiaj Wam przedstawić moją wariację spaghetti z fenkułem i groszkiem cukrowym.
Składniki:
1/2 fenkuł
1/2 opakowania świeżego groszku cukrowego
Kilka pomidorków
koktajlowych (2 garści)
Puszka tuńczyka w sosie własnym
Makaron spaghetti
oliwa do smażenia
Sól, pieprz
Fenkuł, pomidorki, pokroić i podsmażyć na oliwie. Dodać do smażenia groszek cukrowy. Dalej smażymy. Następnie dodajemy odsączony z puszki tuńczyk. Doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko mieszamy i łączymy z wcześniej ugotowanym makaronem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz