Szparagi z sosem holenderskim to połączenie idealne! Najczęściej spotykany i najpyszniejszy duet w całym kulinarnym świecie! Nadszedł właśnie ten czas, kiedy jest możliwy do wykonania i… do szamania
Składniki:
1 pęczek zielonych szparagów
2 żółtka od jajek
sok z ½ cytryny
świeżo mielony biały pieprz 100 g masła (mile widziane klarowane)
Naleśniki:
100 g świeżego szpinaku
200 g mąki pszennej (u mnie gryczana)
szczypta soli
2 jajka
250 ml mleka
100 ml gazowanej wody mineralnej
olej do smażenia lub masło klarowane
Szparagi:
Szparagi umyj, odetnij zdrewniałe końcówki,. W garnku nastaw doprawioną
solą wodę. Gdy woda zacznie się gotować, włóż do niej szparagi, gotuj zielone
około 6 minut.
Sos:
W międzyczasie przygotuj sos: wyciśnij sok z cytryny. Zagrzej masło do
temperatury 60*C – masło powinno być gorące i całkowicie lejące. W kąpieli
wodnej ubij żółtka, doprawione solą i pieprzem, na puszystą masę.
Stopniowo dolewaj masło, cały czas mieszając. Gdy sos będzie miał zwartą i gładką konsystencję, zdejmij miskę z
garnka. Sos dopraw solą i
pieprzem oraz sokiem z cytryny. Ugotowane szparagi
podawaj polane sosem.
Naleśniki:
W wysokim naczyniu miksujemy mąkę, mleko, wodę, jajka
i rozdrobniony szpinak. Masę miksujemy lub blendujemy. Naleśniki smażymy
z obu stron na patelni.
Uwielbiam szparagi, a w połączeniu z naleśnikiem to już całkiem obłęd :)
OdpowiedzUsuńSuper stronA, polecam też urokmilosny24.pl
OdpowiedzUsuń