Najwspanialsze jedzenie to te proste z składające się z 3 składników.
Najważniejszym
składnikiem w fuczkach jest dobra, naturalnie kiszona kapusta. Fuczki można robić z
gotowanej, jak i z surowej kapusty, mój przepis oparty jest na surowej kiszonej
kapuście. Taka kapusta zdecydowanie bardziej mi smakuje. Najpierw musisz dobrze
odcedzić kapustę, a następnie posiekać ją i wymieszać z ciastem naleśnikowym. Ciasto
zrobisz z jajka i odrobiny mąki.
– 300 g odciśniętej i posiekanej kapusty kiszonej
– ok. 3 – 4 czubate łyżki mąki (u mnie z ciecierzycy, ale możesz dodać zwykłą)
– 1 do 2 jajek (obserwuj konsystencje)
– sól i pieprz do smaku
- majeranek suszony
– opcjonalnie: kminek i cząber
- olej do smażenia
Kapustę kiszoną dokładnie odcisnęłam z soku i pokroiłam na mniejsze kawałki. Kapustę przełożyłam do miski a następnie wsypałam mąkę, jajka, sól, pieprz, majeranek i wymieszałam do połączenia składników. Na patelni rozgrzałam olej i łyżką nakładałam porcje ciasta. Placki nie mogą być zbyt rzadkie. Mają przypominać kotleciki. Placki smażyłam po ok. 4 minuty z każdej strony. Usmażone placki odsączyłam z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Placki z kiszonej kapusty, ale ciekawy przepis.
OdpowiedzUsuńPrzerobiłam już dobrych kilka różnego rodzaju placków warzywnych, bo to jedzenie idealne dla mnie, ale na placki z kiszonej kapusty wcześniej nie wpadłam. Są naprawdę smaczne!
OdpowiedzUsuńSzybko, łatwo, ale za to jak smacznie! :)
OdpowiedzUsuń