Miso-shiru – tradycyjna japońska zupa, spożywana w Japonii praktycznie codziennie jako dodatek do posiłków (również na śniadanie). Sporządzana jest na bazie "dashi" z dodatkiem sfermentowanej pasty sojowej zwanej miso oraz wielu innych składników, zależnie od regionu i osobistych upodobań. Szczególnie często dodaje się tofu, ryby oraz wodorosty wakame. Paście miso poza walorami smakowymi przypisuje się szereg właściwości prozdrowotnych, a zupa ugotowana na jej bazie jest uznawana za jedną z najzdrowszych potraw świata.Według tradycji japońskiej te dodatkowe składniki zupy powinny odzwierciedlać aktualną porę roku, wykorzystuje się więc sezonowe warzywa i ryby. Jedyne czego nie możecie w tym przepisie zmienić to oczywiście pasta miso. Co do pozostałych składników panuje duża swoboda. Moja zupa miso obfituje w kolorowe warzywa, grzyby, makaron i inne orientalne dodatki.
Najważniejsza jest jednak pasta miso, warzywa możesz dodać takie na jakie masz ochotę
Składniki:
- 1 warzywnego bulionu lub rosołu jeśli jecie mięso
- 100 g makaronu soba
- 250 g tofu naturalnego (1 kostka)
- 2 łyżki pasty miso (u mnie ciemna, ale może być jasna, kupicie np. na allegro)
- 1 przyprawa dasji (opcjonalnie, nie musisz dodawać jej jeśl jesteś wegan)
- 1 łyżka sosu sojowego
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 1/2 pora
- 3 duże pieczarki
- kilka suszonych grzybów mun lub polskich podgrzybków
- pęczek szczypiorku
- garść liści szpinaku lub nori (wodorosty, takie do sushi)
- sezam do posypania
- Do garnka wlej bulion, dodaj pastę sojową i dashi (jeśli masz) i zagotuj.
- Suszone grzyby mun lub podgrzybki zalej gorącą wodą i odstaw na ok. 30 minut.
- Makaron soba ugotuj według instrukcji zamieszczonej na opakowaniu.
- Por i pieczarki umyj i pokrój na plasterki.
- Zmniejsz ogień i dodaj łyżkę sosu sojowego i oleju sezamowego.
- Do zupy dodaj namoczone grzyby i por i gotuj ok. 30 minut na małym ogniu.
- Tofu pokrój w kostkę i dodaj do zupy.
- Do garnka dodaj przygotowany szpinak lub nori i ugotowany makaron.
- Zdejmij zupę z ognia.
- Zupę posyp posiekanym szczypiorkiem i sezamem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz