Składniki na 2/3 porcje:
0,5 kg ziemniaków
150 g żółtego sera
5 dużych pieczarek
4 łyżki zielonego groszku z puszki
4 łyżki kukurydzy z puszki
rozmaryn, tymianek
sól, pieprz
czerwona papryka w proszku
oliwa
ziemniaki obieramy ze skórki i kroimy w paseczki. Skrapiamy je oliwą i dodajemy zioła oraz sól i pieprz. Pieczemy w piekarniku do 220 stopni aż będą chrupkie. Żółty ser ścieramy na tarce. Pieczarki kroimy w plastry i podsmażamy na oliwie z dodatkiem soli i pieprzu. Na półmisku układamy frytki, dodajemy zielony groszek, kukurydzę oraz usmażone pieczarki, wszystko posypujemy tartym serem i doprawiamy mieloną papryką. Zapiekamy przez chwile w piekarniku aż ser się rozpuści. Podajemy z sosem czosnkowym albo z keczupem i majonezem.
frytki przed upieczeniem |
Pyszne i zacheca do zrobienia,ale ja sie boje,ze moj piekarnik nie poradzi sobie z frytkami. Aga
OdpowiedzUsuńjeśli nie masz też frytkownicy to usmaż na patelni.
UsuńNie da mi to spokoju,jak nie spróbuję,te z piekarnika duzo lepsze niz smazone na patelni.Dam znać jak wyszlo:)
Usuńhehe, no to czekam :)
Usuńna bogato!
OdpowiedzUsuńna bogato niestety też z kaloriami hihi :)
Usuńpysznie wyglądają.
OdpowiedzUsuńdzięki, pierwszy raz zrobiłam je w wieku 16 lat dla mojego chłopaka, niestety wtedy przesoliłam! :)
Usuńale wyżerka!!!
OdpowiedzUsuńto fakt, moje boczki cały czas pamiętają tę wyżerkę :)
Usuńznalazłam ten przepis przypadkiem, zrobiłam go i objedliśmy się z mężem tak że nie możemy się ruszyć :) pyszne :)
OdpowiedzUsuńOd kiedy to sie pieczarki w oliwie smazy. Danee dobre ale pieczarek sie w oliwie nie smazy. :)
OdpowiedzUsuńoczywiście, że do smażenia najlepszy jest olej rzepakowy. ale ja wtedy w domu miałam tylko oliwę, więc napisałam prawdę. pieczarki były b. dobre :)
UsuńGroszek jest zbędny... wystarczą frytki, pieczarki na maśle i oregano, żółty ser, kukurydza.
OdpowiedzUsuń