Trochę spóźniony wpis :) podczas świąt był taki nawał pracy w kuchni, że nie miałam wystarczająco dużo czasu, by uzupełnić wpisy na blogu, więc czynię to dopiero teraz :) ale całe szczęście, że pierogami można zajadać się cały rok :) Mnie najbardziej smakują smażone i ....zimne z lodówki :-P
Składniki:
Ciasto:
2 szklanki mąki
1 jajko
½ szklanki mleka
1 łyżka oleju
¼ szklanki gorącej wody
szczypta soli
Farsz
Farsz
kilogram kiszonej kapusty
10 suszonych grzybów
1 cebula
olej do smażenia
sól, pieprz, cukier
Farsz: Kapustę drobno kroimy następnie gotujemy w wodzie aż do miękkości. Grzyby moczymy przez pół godziny w zimnej wodzie, następnie drobno siekamy i podsmażamy z posiekaną cebula na oleju. Do kapusty dodajemy grzyby i jeszcze przez chwilę dusimy. Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Odstawiamy by farsz ostygł. Ciasto: Wysypać mąkę na stolnicę, wbić jajko i zagnieść elastyczne ciasto dodając wodę oliwę i sól. Ciasto partiami rozwałkować, wykrawać krążki np. szklanką, na każde kółeczko nakładać porcję farszu. Następnie zalepić. Pierogi gotować w osolonym wrzątku, na małym ogniu do momentu wypłynięcia – nie przykrywać pokrywką. Podawać podsmażone na masełku.
zalepione pierogi czekają na ugotowanie |
smażone pierogi z kapusta i grzybami |
Uwielbiam!!! Odsmazone sa jeszcze lepsze niz takie prosto z wody! Aga
OdpowiedzUsuńświetne :)) myślę, że mogłaby ci się spodobać nasza nowa akcja Gotuj sezonowo!
OdpowiedzUsuńhttp://durszlak.pl/akcje-kulinarne/gotuj-sezonowo
:)
pozdrawiam!
odsmazone też pyszneee
OdpowiedzUsuńbardzo apetycznie wyglądają
OdpowiedzUsuńtakie przysmażone pycha !
OdpowiedzUsuńoch jakie to było dobre:) już mam na takie ochotkę:)
OdpowiedzUsuńrównież uwielbiam takie podsmażane;)
Jej jak ja takie uwielbiam mmmm...
OdpowiedzUsuń