Składniki:
1 duży kalafior
3 duże marchwie
1 cebula
świeży imbir - 2 plastry
szczypta gałki muszkatołowa
łyżeczka curry
sól, pieprz
zioła do dekoracji
pół szklanki mleczka kokosowego
oliwa do smażenia
Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy i zalewamy wodą (około 1,5 litra).Dodajemy różyczki kalafiora i marchew (wcześniej obraną i pokrojoną w plastry). Gotujemy aż do miękkości. Następnie zupę miksujemy w blenderze i dodajemy mleczko kokosowe i nadal podgrzewamy na ogniu. Doprawiamy gałką, solą, pieprzem, curry oraz tartym imbirem. Dekorujemy ziołami. Proste? :)
krem z kalafiora z mleczkiem kokosowym |
Ale fajna kompozycja smaków:)
OdpowiedzUsuńtrochę tradycyjnie i trochę orientalnie, tak jak lubię :)
Usuńkalafiorowa inaczej:)
OdpowiedzUsuńbardzo dobra propozycja, chętnie wypróbuję:)
Bardzo lubię taki krem z kalafiora, jednak robię go bez mleczka.
OdpowiedzUsuń