Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

niedziela, 6 stycznia 2013

Bliny z łososiem i szpinakiem


Podczas towarzyskich spotkań, kulinarna formuła mini, sprawdzi się znakomicie. Finger Food w Europie Zachodniej to nic innego jak małe przekąski, które spożywamy palcami bez użycia sztućców. Są to zakąski po prostu na 1 - 2 kęsy. Nasze polskie koreczki z wykałaczką w środku są idealnym przykładem finger food.  Mogą to być koreczki, kanapeczki, krakersy z pastami, placuszki, roladki i co tam jeszcze przyjdzie nam do głowy. Długo zastanawiałam się, którą z moich mini przystawek Wam przedstawić? Ponieważ na swoim blogu kulinarnym Bon Appetit Małgorzaty, mam mnóstwo takich  propozycji. Postawiłam na kuchnię kresową, aby nikt mi nie zarzucił ciągłego wprowadzania zapożyczeń językowych wyrazów obcych ;)  Dlatego dziś przedstawiam Wam bliny. Ale takie małe i wytworne....



Składniki na bliny:
1,5 szklanki mąki gryczanej
pół szklanki maki pszennej
2 szklanki mleka
20 g drożdży
1 łyżeczka cukru
pół łyżeczki soli
2 jajka
1 łyżka stołowa masła.

Dodatkowe składniki:
150 g łososia wędzonego
kubeczek gęstego jogurtu
świeży szpinak albo roszponka
1 cytryna
pęczek koperku
pieprz.

Przygotowujemy rozczyn (odrobinę ciepłego mleka, łyżka mąki oraz droższe i cukier - odstawiamy na 20 minut pod przykryciem w ciepłym miejscu). Gdy rozczyn jest gotowy przelewamy do miski, dodajemy resztę mąki gryczanej i pszennej, żółtka, roztopione masło. Wszystkie składniki mieszamy a następnie dodajemy resztę ciepłego mleka, czekamy aż ciasto podrośnie i dodajemy ubite białka. Smażymy jak placuszki na oleju z obu stron.
Dekorujemy kleksem z gęstego jogurtu, doprawiamy pieprzem, kładziemy plaster wędzonego łososia, liść świeżego szpinaku, gałązkę koperku oraz cząstkę cytryny. Karnawałowa przystawka gotowa ;)

smażymy na oleju.
usmażone bliny




bliny z łososiem
Zimowe szaleństwa

11 komentarzy:

  1. Wyglądają apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. piekne Ci wyszły te bliny!!

    OdpowiedzUsuń
  3. wspaniałe przekąski! i dodatek koperku, wszystko na miejscu
    pycha!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zrobiłam tę kolację na randkę moich rodziców :-p do tego były drinki z martini :)

      Usuń
  4. matko jakie to apetyczne, jak pięknie podane:)
    zrobiłam się głodna zaraz po śniadaniu!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ty to zawsze jesteś bogata w komplementy, dzięki :*

      Usuń
  5. Wspaniała przystawka, piękne zdjęcia no i zrobiłam się głodna :) Obowiązkowo przepis do wypróbowania ;D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo się cieszę. jak obiecałam niebawem zrobię bliny może bez drożdży z kawiorem :)

      Usuń