Szpinak jest jednym z najzdrowszych warzyw. Zawiera najwięcej składników mineralnych oraz witamin. W swoim składzie ma rekordową ilość żelaza i witaminy C! :)
Składniki:
1,5 litra bulionu z włoszczyzny
500 g szpinaku (u mnie mrożony rozdrobniony)
2 ząbki czosnku
pół szklanki mleczka kokosowego
garść prażonych płatków migdałowych
sól, pieprz
Do gotującego się bulionu wrzucamy szpinak, gotujemy około 10 minut, następnie dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę oraz doprawiamy solą i pieprzem. Na sam koniec gotowania dodajemy mleczko kokosowe i gotujemy jeszcze przez krótka chwilę. Płatki migdałów prażymy na suchej patelni aż zmienią się na złoty kolor. Podajemy z zupą.
Rada: jeśli uznacie, że zupa ma zbyt mdły smak, można dodać do niej tarty chrzan. Zupa świetnie smakuje też ze smażonym kurczakiem oraz gotowanym jajkiem albo makaronem.
szpinakowa z mleczkiem kokosowym i prażonymi migdałami |
.
Szpinakowa tym razem? Fajny pomysl,ktorego mi czesto brakuje jesli chodzi o szpinak:)
OdpowiedzUsuńu mnie w kuchni szpinak króluje, a wszystko przez to, że "staram się" być na diecie ;)
Usuńjuz wiem że muszę to zjeść!
OdpowiedzUsuńkoniecznie polecam :)
Usuńpyszna, teściowa robiła i wszyscy się zajadali że aż uszy się trzęsły :)
OdpowiedzUsuń