Wkrótce na moim blogu dodam przepis na wspaniały pasztet z królika! Pamiętajcie, że królicze mięso jest jedne z najzdrowszych dla nas. Ja mięsko kupiłam oczywiście od gospodarza.
Składniki:
mięso z 1 królika
włoszczyzna na rosół
3 liście laurowe
2 ziela angielskie
przypalona cebula
sok z kiszonej kapusty około pół litra
6 - suszonych grzybków
zasklepka z mąki
ok. 100 ml śmietany 18%
cukier, sól do smaku
natka pietruszki
Gotujemy królika, gdy woda się zagotuje i wypłyną szumowiny, wylewamy wodę. Królika zalewamy ponownie drugą wodą i gotujemy około 1 h. Po godzinie dodajemy zioła i włoszczyznę na rosół wraz z przypaloną cebulką. W osobnym garnuszku gotujemy grzyby aż do miękkości. Gdy mięso i włoszczyzna jest miękka doprawiamy solą i cukrem i odcedzamy wywar. Mięso przyda nam się na pasztet. Do wywaru dodajemy zaklepkę z mąki, dodajemy ugotowane grzyby i gotujemy kolejne 10 minut. Po tym czasie zdejmujemy zupę z ognia i dodajemy zahartowaną śmietanę. Hartujemy ją zupą. Kwasek gotowy :) Doprawiamy natką pietruszki.
kwasek z królika |
Nigdy nie słyszałem o takiej zupie, ale wszystkie kwaśne zupy jakoś od razu do mnie przemawiają ;)
OdpowiedzUsuń