Mięso gotowane na parze jest bardzo soczyste a cały tłuszcz z niej wypłynął. czas gotowania uzależniony jest od rodzaju mięsa. Możemy przygotować również szynkę, schab oraz karczek. Mięso na zimno idealne do kanapek :)
Składniki:
1 kg łopatki wieprzowej
1 litr przegotowanej i wystudzonej wody
10 dag soli
cała główka czosnku
5 listków laurowych
6 kulek ziela angielskiego
4 kulki jałowca
suszona kolendra
suszony tymianek
suszony rozmaryn
pół łyżeczki cukru
Do wystudzonej wody dajemy sól, cukier oraz wszystkie zioła. Czosnek obieramy i kroimy w plasterki, również dodajemy do roztworu. W takiej wodzie moczymy mięso całą dobę. Na następny dzień, mięso po prostu gotujemy na parze. Przepis ten powtórzę na święta :)
mięso gotowane na parze |
Tak pięknie ugotuje się na parze??? Nieziemsko wygląda!!!
OdpowiedzUsuńtak, szczerze polecam :) już nigdy nie wrócę do pieczenia mięs w piekarniku :)
UsuńKochana,a ile mniej wiecej gotowalas 1kg tego mieska?
Usuńostatnio też robiłam łopatkę ;) Twoja wygląda bardzo smacznie, do chlebka super propozycja ;)
OdpowiedzUsuńdomowa najlepsza:) nie ma jak zrobić ją po swojemu:) zdrowo i pysznie!
OdpowiedzUsuń