Zbliża się godzina lunchu, więc zapraszam Was na makaron, który został stworzony na zasadzie "sprzątam lodówkę" ;). Wyszedł bardzo dobry a to zapewne za sprawą boskiej dla mnie gorgonzoli :)
Składniki:
ulubiony makaron (pół paczki) (u mnie świderki ale może być penne)
ser gorgonzola (mój był z biedronki)
15 dag wędzonego boczku
2 garść mrożonej, zielonej fasolki
kilka pomidorków koktajlowych
natka pietruszki
por - zielona część
oliwa do smażenia
świeżo mielony pieprz
Makaron gotujemy al dente. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Por kroimy w piórka, pomidorki na pół, natkę siekamy. Por, pomidorki i fasolkę podsmażamy na oliwie. Następnie podsmażone warzywa, boczek i ser dodajemy do makaronu. Chwilkę smażymy by ser się rozpuścił. Na koniec dodajemy natkę pietruszki oraz pieprz.
makaron z gorgonzolą i fasolką |
Bardzo lubię jedzonka w takim stylu:)
OdpowiedzUsuńw takim stylu wychodzą najsmaczniejsze :)
Usuńsmakowicie wygląda:)
OdpowiedzUsuńthe best!!! absolutnie doskonale danie i w sam raz dla mnie !
OdpowiedzUsuńA na ile porcji (osób) jest ten przepis? :)
OdpowiedzUsuńprzepraszam, że wcześniej nie odpisałam na pytanie. nie widziałam go. No własnie ilość porcji jest uzależniona od ilości ugotowanego makaronu.
UsuńZrobiłam to danie w poniedziałek i wyszło na prawdę pysznie ;) całej rodzince smakowało. Po prostu... mniam, mniam ;) ! A porcji wyszło około 4 :)
OdpowiedzUsuńWow, cieszę się :) a to było danie ala ''śmietniczek" bo wykorzystałam resztki z lodówki :-P dziękuję, że napisałaś swoją opinię po wykonaniu dania :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuń