Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

niedziela, 17 marca 2013

Łopatka wieprzowa gotowana na parze (do kanapek)


Mięso gotowane na parze jest bardzo soczyste a cały tłuszcz z niej wypłynął. czas gotowania uzależniony jest od rodzaju mięsa. Możemy przygotować również szynkę, schab oraz karczek. Mięso na zimno idealne do kanapek :)

Składniki:

1 kg łopatki wieprzowej
1 litr przegotowanej i wystudzonej wody
10 dag soli
cała główka czosnku 
5 listków laurowych
6 kulek ziela angielskiego
4 kulki jałowca
suszona kolendra
suszony tymianek
suszony rozmaryn
pół łyżeczki cukru


Do wystudzonej wody dajemy sól, cukier oraz wszystkie zioła. Czosnek obieramy i kroimy w plasterki, również dodajemy do roztworu. W takiej wodzie moczymy mięso całą dobę. Na następny dzień, mięso po prostu gotujemy na parze. Przepis ten powtórzę na święta :) 
mięso gotowane na parze

5 komentarzy:

  1. Tak pięknie ugotuje się na parze??? Nieziemsko wygląda!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, szczerze polecam :) już nigdy nie wrócę do pieczenia mięs w piekarniku :)

      Usuń
    2. Kochana,a ile mniej wiecej gotowalas 1kg tego mieska?

      Usuń
  2. ostatnio też robiłam łopatkę ;) Twoja wygląda bardzo smacznie, do chlebka super propozycja ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. domowa najlepsza:) nie ma jak zrobić ją po swojemu:) zdrowo i pysznie!

    OdpowiedzUsuń