Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

wtorek, 23 marca 2021

Kluski na parze ala BAO z pieczonym łososiem

 


Bułeczki bao to kolejny hit wśród azjatyckich przysmaków! Do świetnie sprzedających się ramenu, pho dołączają bao buns..Smak i konsystencja bao nie jest dla Polaków niczym radykalnie nowym: kojarzy się z pampuchami lub knedlami. Oczywiście jestem zwolennikiem szybszych rozwiązań, więc zamiast tworzyć od podstaw bułeczek bao postanowiłam wykorzystać popularne kluski na parze (buchty, parowańce).


 

Składniki:

1 opakowanie klusek na parze Jawo

500 g świeżego łososia

1 pomidor malinowy

1 ogórek zielony

liście ulubionej sałaty

½ cebuli

1 ogórek kiszony

2 duże łyżki majonezu

2 łyżeczki pasty wasabi

Olej

Sól

Pieprz

         RYBA:

Oddzielamy ostrym nożem mięso od skóry. Dzielimy rybę na kawałki około 6x6 cm. Układamy rybę na papierze do pieczenia, smarujemy olejem, skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy solą i pieprzem. Pieczemy 10 minut w temperaturze 230 stopni (góra-dół).

KLUSKI NA PARZE:

Kluski przygotowujemy według wskazówek producenta. Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Zamrożone kluski układamy na sitku i podgrzewamy 4 minuty pod przykryciem.

DIP:

Majonez mieszamy z wasabi

SPOSÓB PODANIA:

Ogórki i pomidora kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w pióra. Wcześniej uparowane kluski przekrawamy na pół. Rozgrzewamy patelnię grillową (lub zwykłą patelnię z powłoką nieprzywierającą) i podpiekamy kluski przekrojoną stroną do dołu, dzięki temu będą delikatnie chrupiące, a dip nie będzie wsiąkał. Na podpieczone kluski nakładamy dip, liście sałaty, upieczonego łososia, plastry pomidora, ogórka, cebulę. Nakładamy górą część kluski, możemy wzmocnić burgera wykałaczką.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz