Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

poniedziałek, 25 marca 2013

Ragoût z kurczakiem i pieczarkami


W szerszym sensie ragoût może się odnosić do wszelkich potraw wykonanych z produktów rozdrobnionych w różnym stopniu i duszonych w sosie, podawanych jako samodzielne danie, dodatek lub rodzaj
gęstego sosu.
Wyróżnia się dwa podstawowe rodzaje ragoût — brązowe i białe. Brązowe robi się z mięsa wstępnie zarumienionego z dodatkiem mąki przez smażenie w tłuszczu; białe przez gotowanie mięsa w białym sosie na podstawie jasnego wywaru mięsnego lub warzywnego, zagęszczanego śmietaną i zasmażką, i mającym konsystencję beszamelu (źródło)

Składniki:
około 10 dużych pieczarek
2 piersi z kurczaka
1 ugotowana marchewka
1 duża cebula
por - zielona część
natka pietruszki
sól, pieprz
100 ml śmietany

Pieczarki kroimy w plastry, cebulę w piórka, piersi w mniejsze części oraz por w piórka. Wszystko podsmażamy a później zalewamy odrobiną wody i dusimy około 20 minut. Na sam koniec dodajemy ugotowaną marchewkę pokrojoną w kostkę oraz posiekaną natkę pietruszki. Zdejmujemy rondel z ognia. Doprawiamy solą i pieprzem. dodajemy zahartowaną śmietanę i mieszamy. Serwujemy z pieczywem.
Ragoût z pieczarkami i kurczakiem

9 komentarzy:

  1. Jednogarnkowe danie-smaczne i pozywne,lubie takie! Zajrzyj do mnie na ragout w troche innej wersji:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. fajny jest u Ciebie dodatek musztardy, na pewno nadaje ciekawszy, ostrzejszy smak :)teraz żałuję, że do mojego dania nie dodałam musztardy :)

      Usuń
  2. jeszcze nie robiłam, ale myślę o ragout z wołowiną :) smacznie wygląda ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. szlachetna wołowinka byłaby lepsza od kuraka :)

      Usuń
    2. Wołowina szlachetna, ale też droższa. Kurczak mimo wszystko bardziej dostępny dla większości osób.

      Usuń
  3. częstuję się, bo zapowiada się znakomicie:)

    OdpowiedzUsuń