Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

czwartek, 18 lipca 2013

Tagliatelle z łososiem, mascarpone, suszonymi pomidorami i oliwkami oraz cukinią!

 

Na romantyczną kolację polecam włoskie smaki, zresztą moje ulubione smaki :)...
składniki:
1 op. makaronu Tagliatelle

150 g wędzonego łososia
2 garści czarnych oliwek
ok. 10 suszonych pomidorów
1 mała i wąska cukinia
ok. 10 pomidorków koktajlowych 
150-200 g serka mascarpone
3 gałązki świeżego tymianku
sól i pieprz

oliwa do smażenia

Łososia kroimy w paseczki i podsmażamy przez chwilkę na oliwie,  dodajemy pomidorki koktajlowe przekrojone na połóki i całość podsmażamy przez jakiś moment. Następnie dodajemy serek mascarpone oraz suszone pomidory przekrojone w paseczki oraz połówki oliwek. Całość przez chwilę dusimy, doprawiamy solą i pieprzem oraz świeżym tymiankiem. Cukinię kroimy w cienkie plasterki przy pomocy obieraczki i blanszujemy w osolonym wrzątku przez ok. 2 minuty. Podajemy z makaronem i sosem.

  Gotowy sos podajemy z makaronem Tagliatelle ugotowanym al dente :)


16 komentarzy:

  1. To danie zdecydowanie by mi smakowało-łosoś+makaron i mascarpone to zgrane trio:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Anonimowy10/13/2013

      jaka ilość sera mascarpone jeśli zrobię dla dwóch osób makaron ? np do 300 g makaronu
      pozdrawiam :-)
      Kasia

      Usuń
    2. 150-200 g serka mascarpone, ja także robiłam na 2 porcje, pozdrawiam :)

      Usuń
  2. lepszego połączenia nie mogłaś wymyślić:) wszystko co darzę ogromną miłością:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dokładnie, to są moje ulubione smaki. mogę jeść to na okrągło :)

      Usuń
  3. Wszelkim sosom do makaronu na bazie mascarpone mówię TAK :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Anonimowy7/23/2013

    Przepis wypróbowany dzisiaj, sos przepyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  5. dzięki, to są moje ulubione smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń