Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

sobota, 5 kwietnia 2014

Drożdżowe pierogi z kaczką


Właśnie pakuję się do urlopu. Tym razem kochana Polska! Niedzica - Czorsztyn - Dunajec - Zakopane - Słowacja. A na samym końcu odpoczynek nad jeziorem Dobczyckim a jak już odpocznę to planuję poszaleć w Krakowie ;) Dlatego zależy mi, żeby opublikować jeden z moich setnych zaległych przepisów :-P Zdecydowanie więcej gotuję niż spisuję receptury :) 
Pierwszy raz robiłam pieczone pierogi drożdżowe, i chyba za długo były w piekarniku. W przepisie zmniejszyłam czas pieczenia, więc bez obaw, możecie mi zaufać :) Mięso kaczki mam z poprzedniego dnia z obiadu. Więc to znowu obiad z cyklu: recykling jest fajny! :-P
Składniki na ciasto

  • 180 ml mleka 
  • 300 g mąki 
  • 20 g drożdży świeżych 
  • 5 g cukru 
  • 2 żółtka 
  • 40 gram masła 
Składniki na farsz:
  • ok. 0,5 kg ugotowanego albo upieczonego mięsa z kaczki
  • 2 cebule
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • sól, pieprz
  • opcjonalnie 1 żółtko

Dodatkowo:


  • 1 jajko do posmarowania
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku

Ciasto.
Zaczyn: robimy z drożdży, niewielkiej ilości ciepłego mleka  i łyżeczki cukru. Odstawiamy pod przykryciem ze ściereczki na 15 minut do wyrośnięcia. Mlekiem zalewamy mąkę i mieszamy drewnianą łyżką lub mikserem. Następnie dodajemy resztę składników, czyli: żółtka, roztopione masło, oraz zaczyn. Ciasto dobrze wyrabiamy. Przykrywamy ściereczką  i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut.

Farsz: ugotowane albo upieczone mięso z kaczki mielimy, dodajemy podsmażoną na maśle cebulkę. Doprawiamy suszonym majerankiem i pieprzem. Do farszu możemy dodać 1 żółtko, żeby farsz był bardziej ścisły.

Finał: Podrośnięte ciasto cienko rozwałkowujemy i wykrawamy z niego kółka (o średnicy 8-10 cm). Na każde kółko nakładamy łyżką farsz, składamy na pół i brzegi ciasta dociskamy widelcem. Kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, smarujemy z wierzchu rozbełtanym jajkiem. Posypujemy tymiankiem. Odstawiamy na ok. 15 minut do wyrośnięcia pod serwetką. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez ok. 25-30 minut. 

pieczone pierogi z kaczką

1 komentarz: