Sama w to nie umiem uwierzyć ale jest to mój 500 przepis na blogu! Nawet nie wiem kiedy to zleciało? Jestem świadoma, że były lepsze i gorsze przepisy oraz różnej jakości zdjęcia (wciąż się uczę). Ale na pewno te pół tysiąca przepisów są odzwierciedleniem mojej prawdziwej kuchni. Ukazuję Wam, co na prawdę, na co dzień gotuję i jem nie ma w tym żadnego zakłamania czy gotowania od wielkiego dzwonu specjalnie pod blog. Jest to prawdziwy spis moich ulubionych przepisów. Moja osobista "książka kucharska" Tym samym pragnę podziękować za to, że mi w tym towarzyszycie i tworzycie ją razem ze mną
Dziś trochę inne gołąbki, ponieważ z samym mięsem mielonym. Do mięsa nie dodawałam namoczonej bułki, tylko razowy chleb. Tak dla zdrowia ;) Gołąbki w sosie grzybowym to idealna potrawa na zimę.
Składniki:
1 kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
2 litry warzywnego bulionu
1 szt. średniej kapusty włoskiej
ok. 8 kromek chleba razowego, bez skórki
ok. 15 suszonych grzybów
3 cebule
1 jajko
sól, pieprz
olej do smażenia
Suszone grzyby moczymy w letniej wodzie przez około 30 minut. Następnie kroimy w cienkie paseczki i podsmażamy na oleju w raz z 1 posiekaną cebulą. Doprawiamy solą i pieprzem. Po podsmażeniu zalewamy wodą i gotujemy przez około godzinę aż sos się zredukuje. (Jeśli wg Was nie jest wystarczająco gęsty, możecie dodać odrobinę mąki dla zagęszczenia).
Kapustę wkładamy do garnka gotujemy przez około 15 minut. Następnie wyjmujemy ją z garnka i delikatnie oddzielamy liście od głąba. Jeśli sprawia nam to trudność, kapusta musi jeszcze się pogotować. Chleb razowy miksujemy w malakserze (bez skórki) na drobne okruchy. Mieszamy z mięsem, jajkiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Na każdym liściu układamy farsz, zwijamy najpierw podstawę liścia, następnie boki do środka. Duży garnek (u mnie gęsiarka) wykładamy liśćmi kapusty (tymi uszkodzonymi, żeby się nie zmarnowały, i żeby gołąbki się w gotującej wodzie nie przemieszczały i nie przypaliły) układamy gołąbki warstwami i zalewamy je wodą lub bulionem.Doprawiamy pieprzem. Gotujemy przez około 30-40 minut na średnim ogniu. Podajemy z sosem grzybowym
gołąbki z grzybami |
Tym bardziej cieszę się, że dzielisz się tak hojnie z nami Twoimi przepisami :)
OdpowiedzUsuńdzieląc się z Wami mam nadzieję, że sama mniej zjem :-P
UsuńGratuluję 500 posta! Gołąbki pyszne:)
OdpowiedzUsuńdziękuję ;*
Usuńpysznie wyglądają, gratuluje takiej liczby:)
OdpowiedzUsuńślicznie dziękuję :*
UsuńGratuluję 500 posta:D oby tak dalej!
OdpowiedzUsuńa gołąbki wspaniale wygladają, mniammm bardzo apetyczne!
apetyczne wspaniale gołabki :) ale bym wciela ze dwa...
OdpowiedzUsuń