Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

niedziela, 28 stycznia 2018

Chleb bez wyrabiania, robi się go w 5 min.




Robi się go w 5 minut a piecze godzinę. Nie trzeba go zagniatać ani czekać, aż wyrośnie, więc można go upiec rano i jeszcze zdążyć zrobić z niego kanapki na śniadanie :) 

Składniki:
1 kg mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850
50 g świeżych drożdży
1 l letniej przegotowanej wody
1 łyżka cukru a najlepiej ksylitolu
2 płaskie łyżki soli 
4 łyżki octu balsamicznego
7 łyżek ulubionych ziaren np. słonecznik, dynia, siemię lniane, 
+ trochę tłuszczu i bułka tarta do wysmarowania blachy


Mąkę, cukier, sól i 5 łyżek ziaren wsyp do miski. W wodzie rozrób drożdże, wlej do mieszanki w misce. Zamieszaj drewnianą łyżką, skrop octem balsamicznym i dalej mieszaj, aż składniki się połączą. Dwie średnie keksówki natłuść, oprósz tartą bułką. Do każdej nałóż połowę ciasta, wierzch posmaruj wodą, posyp resztą ziaren. Wstaw do zimnego piekarnika. Nastaw na 180 st. piecz ok. 60 min do suchego patyczka!


16 komentarzy:

  1. Anonimowy1/28/2018

    a jaka blacha?

    OdpowiedzUsuń
  2. Rzeczywiście szybkie wykonanie bez zakwasu, z którym jest zawsze problem.

    OdpowiedzUsuń
  3. Anonimowy3/19/2018

    Your way of explaining the whole thing in this post is truly
    good, all be capable of easily know it, Thanks a lot.

    OdpowiedzUsuń
  4. Nareszcie chleb, który nie musi rosnąć całą noc w lodówce! Na pewno wypróbuję, pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Szybko, zdrowo, smacznie, takie pakiety w kuchni to ja rozumiem :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Spróbuje zrobić dziś

    OdpowiedzUsuń
  7. Kochajmy blogi o jedzeniu tak szybko odchodzą

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to prawda, mniej czasu poświęcam na blog. życie to ciągły proces :)

      Usuń
  8. Really nice and informative blog, keep it up buddy…Thanks for sharing

    OdpowiedzUsuń
  9. Anonimowy8/29/2018

    Hello tto every one, the contents presenmt at this website are actually awesome for people experience,
    well, keep uup the nice work fellows.

    OdpowiedzUsuń
  10. Anonimowy8/31/2018

    I am sure this paragraph has touchd all the internet visitors, its really really plkeasant paragraph oon building uup new webpage.

    OdpowiedzUsuń
  11. Anonimowy9/13/2018

    I loved as much as you'll receive carroed out right here.
    The sketch is tasteful, you authored subject matter stylish.
    nonetheless, you command get got an edginesds over that you wish be delivering the following.
    unwell unquestionably come more formerly again since exactly the
    same nearly very often inside case you shield this increase.

    OdpowiedzUsuń
  12. Anonimowy12/22/2018

    hey there and thank you for your info – I have definitely picked up anything
    new from right here. I did however expertise several
    technical points using this site, as I experienced
    to reload the website a lot of times previous to
    I could get it to load correctly. I had been wondering if
    your hosting is OK? Not that I am complaining, but slow
    loading instances times will sometimes affect your placement in google
    and could damage your quality score if advertising and marketing with Adwords.
    Anyway I am adding this RSS to my e-mail and could look out for
    much more of your respective intriguing content. Make sure you
    update this again soon.

    OdpowiedzUsuń
  13. Anonimowy3/17/2019

    I love it when folks come together and share thoughts.
    Great blog, stick with it!

    OdpowiedzUsuń
  14. Anonimowy3/21/2019

    Attractive part of content. I simply stumbled upon your website and in accession capital to assert
    that I acquire in fact enjoyed account your blog
    posts. Anyway I'll be subscribing on your augment or even I success you get admission to constantly rapidly.

    OdpowiedzUsuń