Ciasto ze szpinakiem i malinami leśny mech zachwyca głównie
ze względu na swój intensywny, zielony kolor, który jest uzyskiwany naturalnie
(dzięki szpinakowi), bez pomocy sztucznego barwnika. Pierwsze wzmianki o
słodkim wypieku z dodatkiem szpinaku pochodzą z Turcji, gdzie tradycyjnie przyrządza
się taki placek z dodatkiem cytryny - która dodatkowa wzmacnia kolor ciasta.
Potoczna nazwa leśny mech, wzięła się z podobieństwa wypieku do zielonego runa
leśnego.
Ciasto
szpinakowe
Ciasto:
Ciasto:
2 szklanka mąki
krupczatki
3 jajka
2/3 szklanki
ksylitolu
1 szklanki oleju
500 g szpinaku
(ja użyłam świeżego z ogrodu ale możesz zastosować mrożony)
3 łyżeczki proszku
do pieczenia
Krem:
300 ml śmietany
kremówki
250 g serka
mascarpone
sok z połówki
cytryny (do smaku)
2 łyżki ksylitolu
Dodatkowo:
2 garści malin
Jajka ubijam z ksylitolem na puszystą masę, wlewam olej i dalej ubijam. Dodaję mąkę z proszkiem i odsączony, zblendowany szpinak. Miksuję aż wszystko się połączy. Ciasto przekładam do tortownicy wysmarowanej olejem i wysypanej bułką tartą. Piekę w 180 st. C aż do momentu suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto studzę. Po czym przekrawam na pół. Z jednej połówki zeskrobuję wierzch i odkładam do miseczki. Gdy ciasto stygnie przygotowuję krem: śmietanę ubijam, następnie dodaję ksylitol i serek. Wlewam sok z cytryny i dokładnie mieszam. W tortownicy układam placek ciasta, smaruję 2/3 kremu i przyciskam drugim plackiem. Lekko przyciskam. Smaruję resztą kremu i posypuję okruchami z ciasta. Wstawiam do lodówki na minimum godzinę. Przed podaniem dekoruję malinami.
Uwielbiam to ciasto, muszę spróbować zrobić go w tej wersji :)
OdpowiedzUsuńJak moja mama mi zrobiła takie ciasto rok temu na 30te urodziny to byłem w szoku - ciasto z szpinakiem? Ale jakie pyszne :) My używamy granatu zamiast malin - wybuchowe rozwiązanie :)
OdpowiedzUsuńWspaniale się szpinakowy biszkopt prezentuje :0 najlepiej z czerwonymi lub czarnymi owocami :) a smak nie ma sobie równych
OdpowiedzUsuńCiekawe połączenie! :)
OdpowiedzUsuńAle to musi byc dobre, mniam.
OdpowiedzUsuń