Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

środa, 18 kwietnia 2012

Barszcz biały na zakwasie z kaszą



Składniki: 
Naturalny zakwas z mąki żytniej (bez dodatku octu)!
pół szklanki kaszy jęczmiennej
4 białe kiełbasy
2 ząbki czosnku
1 mała cebula
1 liść laurowy
3 ziarna ziela angielskiego
2 łyżeczki majeranku
1,5 l wywaru z boczku wędzonego
Jajka – dowolna ilość.
Podsmażamy cebulę i kiełbasę. Zagotowujemy ¾ garnka wody (około 4 – 5 l) z bulionem na boczku i dodajemy podsmażoną kiełbasę i cebulę. Gotujemy kiełbasę przez około 20 minut. Po tym czasie dodajemy kaszę jęczmienną z liściem laurowymi, zielami angielskim i ząbkami czosnku. Gdy kasza będzie miękka wlewamy zakwas i zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia (jeśli ktoś chce może wtedy dodać zahartowaną śmietanę). Na koniec przyprawiamy majerankiem i pieprzem.  Barszcz podajemy z ugotowanym na twardo jajkiem.Barszcz można podać w wydrążonym ze środka chlebie.
Barszcz biały na zakwasie z kaszą 

2 komentarze:

  1. Zupki w chlebie są przepyszne! Ja ostatnio robiłam cebulową :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jeszcze nigdy nie robiłam cebulową a ubóstwiam. ja także zrobię ale francuską. chętnie zobaczę Twoją zupę jak Ci wyszła :)

      Usuń