Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

czwartek, 19 kwietnia 2012

Krem z buraków z sokiem pomarańczy

Składniki:
pół kilo kochanych buraczków
3 ziemniaki
łyżka masła i łyżka oliwy
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
około 100 ml mleczka kokosowego

sok z 1/2 pomarańczy
1 litr bulionu warzywno - mięsnego
Liść laurowy
sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Obieramy cebulę, ziemniaki i buraczki oraz czosnek. Cebulę, czosnek i ziemniaki kroimy w kostkę a buraczki ścieramy na tarce. W garnku rozgrzewamy masło z oliwą i podsmażamy cebulę, czosnek i buraczki. Dodajemy liść laurowy i ziemniaki. Zalewamy sokiem z pomarańczy i dusimy przez chwilę. Następnie zupę zalewamy bulionem i gotujemy aż ziemniaki będą miękkie. Później wyciągamy liść laurowy i wszystko miksujemy oraz doprawiamy solą i pieprzem. Krem z buraków wlewamy do miseczek i robimy kleksy z mleczka kokosowego.
Krem z buraków
Akcja kwiecień plecień! http://zmiksowani.pl/akcje-kulinarne/kwiecien-plecien-przeplatamy-smaki
Awangarda Smaku

4 komentarze:

  1. Kurcze,już od dawna chciała zrobić, musi być pyszny, Twój wygląda tak wyśmienicie, muszę spróbować!

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję. kiedyś jedynie miksowałam barszcz ukraiński, dziś postanowiłam smak tej zupy trochę ulepszyć :) sok z pomarańczy i mleczko kokosowe nadają delikatnego posmaku. Dzięki za miły wpis :) zaraz wejdę na Twój blog :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie no gratulacje !!! Wygląda cudownie :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję za udział w akcji :)
    Krem wygląda niesamowicie. I te wzory!!! Piękne :)
    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń