Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

czwartek, 19 kwietnia 2012

Wątróbka duszona w winie polana sosem z musztardy Dijon w ziołach prowansalskich


Wątróbka w winie i w sosie z musztardy

Składniki: 

500 g wątróbki drobiowej lub wieprzowej
1 łyżka mąki pszennej 
2 stołowe łyżki musztardy Dijon (francuska musztarda, może być każda inna) 
2 łyżeczki od herbaty musztardy słodkiej 
3 łyżki stołowe śmietany 
2 cebule 
pieprz, sól 
zioła prowansalskie 
olej lub oliwa z oliwek 
150 ml wina czerwonego, wytrawnego albo półwytrawnego

Wątróbkę myjemy i osuszamy. Solimy jeszcze przed smażeniem (żeby nie była twarda)! Kroimy na drobne kawałki i obtaczamy w mące. Podsmażamy na rozgrzanym oleju. Wątróbkę smażymy pod przykryciem, ponieważ bardzo pryska. Na osobnej patelni smażymy na małym ogniu pokrojoną w plasterki cebulę. Zalewamy ją wodą i prażymy. Następnie miękką już cebulę przekładamy do wątróbki. Wątróbkę zalewamy winem i dusimy około 20minut, aż część płynu odparuje. Potem dodajemy musztardę i zioła prowansalskie i jeszcze przez chwilę smażymy. Po wyłączeniu ognia dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy. Przyprawiamy pieprzem.

Marchewka: marchewkę gotujemy, kroimy w paseczki i związujemy wcześniej blanszowanym (wrzuconym na kilkanaście sekund do wrzątku)  porem albo szczypiorkiem.

Ziemniaki: już wcześniej lekko obgotowane w wodzie ziemniaki - pieczemy w piekarniku w ziołach: tymianku,rozmarynie i estragonie.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz