Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

poniedziałek, 8 lipca 2013

Karkówka bejcowana w piwie i kawie



Miłego grillowania w te lato! Aby było dużo słonecznych dni na to! ;)

Składniki:

0,7 kg karkówki   
250 ml piwa (można tez zastosować piwo karmi o smaku kawy)
100 ml naparu z kawy
50 ml sosu sojowego

1 łyżka octu balsamicznego
4 ząbki czosnku

pieprz


Składniki do bejcy mieszamy ze sobą czyli: (piwo, kawę, sos sojowy, ocet balsamiczny oraz czosnek przeciśnięty przez praskę). Wkładamy mięso do miski i bejcujemy kilka godzin w schłodzonym miejscu. Przed grillowaniem mięso wyjmujemy z lodówki by nabrało temperatury pokojowej. Następnie doprawiamy świeżo mielonym pieprzem. Grillujemy z obu stron średnio po 4 minuty z każdej. Taka karkówka najlepsza z pieczonymi ziemniakami oraz letnią sałatką. 
karkówka bejcowana w piwie i kawie

16 komentarzy:

  1. I piwo i kawa-toż to rozpusta w biały dzień:)))ale pysznie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda świetnie, teraz mi narobiłaś ochoty an takie jedzenie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. niestety troszkę mięsko zjarane ale i tak było smaczne :)

      Usuń
  3. zaskoczyłaś mnie tym połączeniem:) genialna jesteś!:D

    OdpowiedzUsuń
  4. taka karkóweczka jest naj naj lepsza :)

    OdpowiedzUsuń
  5. czy taka karkóweczke można piec w całości w rękawie?

    OdpowiedzUsuń
  6. czy taka karkowke można piec w całości w rękawie?

    OdpowiedzUsuń
  7. Robię to jutro na obiad. Karkówka już zamarynowana w lodówce. Jeżeli to nie wyjdzie to Cię znajdę i nakarmię zupą jabłkową ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Udało się :D było przepyszne!

      Usuń
    2. ufffff :) miałam stracha hihi. dziękuję, że się podzieliłaś swoją opinią :)

      Usuń
  8. Robię to jutro na obiad. Karkówka już w lodówce zamarynowana. Jeżeli to nie wyjdzie to Cię znajdę i nakarmię zupą jabłkową ;)

    OdpowiedzUsuń