Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

wtorek, 17 kwietnia 2012

Nadziewana cukinia kaszą kuskus


Przepis na 2 porcję.
Składniki:
Cukinia
Pół szklanki kaszy kuskus marki kupiec
pół papryki czerwonej
Parę pieczarek
1 mała marchewka
Por –zielona cześć
Dymka
Żółty ser
Oliwa
Sól i pieprz
Myjemy i osuszamy cukinię, kroimy w łódeczki albo jak widać na ilustracji. Wydrążamy miąższ. Całą cukinię nacieramy oliwą. Na patelni smażymy pokrojone w kostkę pieczarki, paprykę, oraz por i dymkę. Kaszę kuskus zalewamy wrzątkiem z dodatkiem curry i kostki rosołowej. Czekamy 5 minut aż kasza napęcznieje. Żółty ser i ugotowaną marchewkę kroimy w kostkę. Wszystko razem mieszamy (kaszę z warzywami i serem), doprawiamy wg uznania i nadziewamy cukinię. Na sam wierzch dajemy żółty ser. Tak nadzianą cukinię wkładamy do nagrzanego do 220 stopni piekarnika. Pieczemy aż skórka cukinii się pomarszczy (około 20 – 30 minut).

Cukinię możemy podawać z sosem pomidorowym.
Nadziewana cukinia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz