Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

piątek, 8 czerwca 2012

Chłodnik ogórkowy ze świeżymi ziołami

Kto lubi mizerię ten polubi chłodnik ogórkowy :)

Składniki:
pół litra kefiru (można wymieszać z jogurtem)
1 długi, zielony ogórek
łyżka ziołowego pieprzu
sól i pieprz
wiązanka koperku
ok. 2 łyżki soku z cytryny
opakowanie serka śmietankowego (naturalnego)
inne zioła do dekoracji: u mnie koperek, natka pietruszki oraz bazylia (może być także tymianek i mięta) 
2 plasterki zielonego ogórka do dekoracji
świeżo mielony pieprz do dekoracji

Ogórka myjemy i obieramy ze skórki. Do blendera dajemy pokrojonego w kostkę ogórka, kefir, pieprz, sól, ziołowy pieprz, oraz zioła a także serek i sok z cytryny. Wszystko razem mieszamy w blenderze, dekorujemy świeżymi ziołami, świeżo zmielonym pieprzem i gotowe. Chłodnik świetnie smakuje z modymi ziemniaczkami z koperkiem. 
Chłodnik ogórkowy

4 komentarze:

  1. też dzisiaj robiłam , z dodatkiem rzodkiewki. Nie dodałam serka, następnym razem wypróbuję z nim.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja też myślałam o dodaniu rzodkiewki, nie zrobiłam tego, ale następnym razem spróbuję tak jak Ty :)

      Usuń
  2. O ten zrobię!!!! <3 dzięki!

    OdpowiedzUsuń
  3. najlepszy chłodnik jaki jadłam ! :)

    OdpowiedzUsuń