świeży młody szpinak lub sałata
puszka tuńczyka w sosie własnym
pół puszki cieciorki
kilka plasterków grillowanej cukinii (można jeść surową)
4 jajka ugotowane na twardo
1 cebula - podsmażona na oliwie
1 ogórek zielony
oliwa do smażenia
Cukinię grillujemy na patelni grillowej, albo podsmażamy na zwykłej. Następnie cebulę kroimy w piórka i też podsmażamy. Na półmisek wykładamy szpinak albo sałatę, następnie rozkładamy tuńczyka, cieciorkę, cebulę, plastry cukinii i ogórek pokrojony w kostkę. Sałatkę dekorujemy dodatkowo ćwiartkami jajek ugotowanych na twardo. Całość posypujemy czarnym sezamem. Sałatkę podajemy z sosem winegret.
sałatka ze szpinakiem, tuńczykiem i cieciorką. |
mniammmm zjeść taka sałatkę wyłożonym na kocu pod drzewem i rozkoszować się w trakcie cudnym latem!:) ale się rozmarzyłam!
OdpowiedzUsuń