Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

czwartek, 19 lipca 2012

Smażony makaron z jajkiem i grzybami mun (na chiński styl)


Składniki : 
200-250g chińskiego makaronu błyskawicznego lub ryżowego
mała cebula
3 - 4 jajka 
kilka suszonych chińskich grzybów mun
pół młodej cukinii ze skórką
1 łyżka oleju sezamowego
2 łyżki sosu sojowego
pieprz
natka pietruszki, szczypiorek lub kolendra
odrobina sezamu do ozdoby (u mnie czarny)

Suszone grzyby mun moczymy w gorącej wodzie przez 15 minut. Następnie przez kolejne 15 minut gotujemy.  Chiński makaron błyskawiczny moczymy przez 4 minuty we wrzątku.  Pokrojoną w kostkę cebulę, i pokrojoną w paseczki cukinię podsmażamy na oleju sezamowym. Następnie wrzucamy ugotowane i pokrojone w paseczki grzyby i makaron. Mieszamy i chwilę smażymy. Wbijamy jaja i energicznie wszystko mieszamy. Doprawiamy sosem sojowym, pieprzem i ziołami. 

Smażony makaron z jajkami i grzybami mun

2 komentarze:

  1. nie całkiem smaczne to było

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. każdy ma inne kubki smakowe, ale dziękuję, że się podzieliłeś/podzieliłaś swoją opinią

      Usuń