Składniki :
200-250g chińskiego makaronu błyskawicznego lub ryżowego
mała cebula
3 - 4 jajka
kilka suszonych chińskich grzybów mun
pół młodej cukinii ze skórką
1 łyżka oleju sezamowego
2 łyżki sosu sojowego
pieprz
natka pietruszki, szczypiorek lub kolendra
odrobina sezamu do ozdoby (u mnie czarny)
Suszone grzyby mun moczymy w gorącej wodzie przez 15 minut. Następnie przez kolejne 15 minut gotujemy. Chiński makaron błyskawiczny moczymy przez 4 minuty we wrzątku. Pokrojoną w kostkę cebulę, i pokrojoną w paseczki cukinię podsmażamy na oleju sezamowym. Następnie wrzucamy ugotowane i pokrojone w paseczki grzyby i makaron. Mieszamy i chwilę smażymy. Wbijamy jaja i energicznie wszystko mieszamy. Doprawiamy sosem sojowym, pieprzem i ziołami.
Smażony makaron z jajkami i grzybami mun |
nie całkiem smaczne to było
OdpowiedzUsuńkażdy ma inne kubki smakowe, ale dziękuję, że się podzieliłeś/podzieliłaś swoją opinią
Usuń