Co się robi jak przyjeżdża 5 letnia chrześnica? piecze się babeczki :)
składniki:
składniki:
- 2 szklanki przesianej mąki tortowej
- 1 jajko
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka kefiru albo maślanki (mleko też się sprawdzi)
- 1/2 szklanki cukru
- 1/3 szklanki oleju
- 1 szklanka jagód (wystarczy też 1/2 szklanki)
- szczypta soli
- opakowanie cukru waniliowego
- aromat waniliowy
- pół tabliczki czekolady
W jednej misce wymieszać suche składniki czyli: mąkę, proszek do pieczenia, cukry i sól oraz pokruszoną czekoladę. W drugiej misce roztrzepać jajko z kefirem, olejem i aromatem. Zawartość obu misek połączyć, dodać borówki albo jagody i delikatnie wymieszać. Napełniać ciastem foremki do muffinek (u mnie silikonowe) do 3/4 wysokości. Piec przez około 20 - 30 minut w temperaturze 190 stopni C - do momentu suchego patyczka.
muffinki z jagodami i białą czekoladą |
Urocze piegowate babeczki;)
OdpowiedzUsuńMmmniam zjadlbym jedna a moze nawet dwie:-)
OdpowiedzUsuńo oo uwielbiam te z maslanka
OdpowiedzUsuńPolecam ci przepis na te co są u mnie na blogu:)
może zechcesz skorzystać kiedyś?
Jeśli tak to zapraszam do siebie:)
Pozdrawiam:*
Muffinki wyglądają apetycznie. Sama lubię tę formę słodkości, bo przygotowanie tych babeczek zajmuje chwilę. Czasem zastanawiam się, czy szybciej się je przyrządza czy zjada :) Zapraszam do siebie
OdpowiedzUsuńMmmniam...Muffinki z owocami pychota! Czasem zastanawiam się, czy szybciej się je przygotowuje czy je:) Zapraszam na moje muffinki z jagodami goji.
OdpowiedzUsuń