Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

poniedziałek, 13 sierpnia 2012

Zapiekanka z kaszanką i jabłkami

Pomysł na tę kaszankę zaczerpnęłam z bloga: kulinarny karnet Christophera. Jego przepis znajdziecie tutaj: oryginalny przepis. Ja oczywiście przepis troszkę zmodyfikowałam.
Składniki:
4 kaszanki z gryczanej kaszy
4 duże ziemniaki
2 jabłka
3 cebule
10 dkg żółtego sera
Olej do posmarowania naczynia
2 jajka
150 ml śmietany
tymianek, rozmaryn, sól, pieprz, majeranek
natka pietruszki
szczypiorek

Ziemniaki gotujemy w łupinach, następnie obieramy ze skórki i kroimy w plastry. Kaszankę obieramy z jelita i kroimy w plastry. Jabłko obieramy i także podobnie kroimy. Cebulę obieramy i.........kroimy w plastry :-P
W garnuszku mieszamy jajka ze śmietaną i tartym serem. Dodajemy do sosu zioła i przyprawy. Natłuszczamy naczynie. Następnie w naczyniu układamy kolejno jedno obok drugiego: kaszankę, jabłko, ziemniak, cebulę aż do zapełnienia naczynia. Wszystko zalewamy sosem z jajek i śmietany oraz sera. Posypujemy szczypiorkiem i natką pietruszki. Pieczemy w 190 stopniach C około pół godziny.

gotowa zapiekanka z kaszanki
zapiekanka przed pieczeniem




Awangarda Smaku

4 komentarze:

  1. wooowwwww istna rewelacja:) nie sądziłam, że z kaszanką można tak poszaleć:) zapisuję i chętnie sama spróbuję taką przygotować!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawy przepis,fajnie wygląda i zapewne bardzo sycąca. Zapisuję.

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajny pomysł na kaszankę "trochę inaczej":) gratuluje i sama próbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Anonimowy5/05/2013

    właśnie się robi, ciekawe jak będzie smakować...mi już ślinka leci ;-)

    OdpowiedzUsuń