Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

piątek, 26 października 2012

Cevapcici czy kebab? Na patyku z mięta i kuminem


Cevapcici to danie pochodzenia bałkańskiego robione z mięsa mielonego, mocno doprawione ziołami. W kształcie podłużnych kiełbasek. Kebab z mięsa mielonego grillowany na patyku to danie kuchni greckiej i tureckiej. Robiąc takie mięso nie sugerowałam się konkretnym krajem ani przepisem. Mięso postanowiłam zrobić i doprawić bazując na obu kulturach wg własnego uznania. Najważniejszą zasadą jest przygotowywanie dania z mięsa baraniego, jagnięcego czy wołowiny. Omijamy wieprzowinę. Dodajemy dużo świeżych ziół i kumin / kmin rzymski. Kumin odkryłam w swojej kuchni dziś po raz pierwszy. Uważam, że to bardzo aromatyczna przyprawa, która diametralnie zmienia smak mięsa na orientalny styl.Obiadek wyszedł bardzo smaczny :)

Składniki do dania mięsnego na 2 porcje:
0,5 kg mięsa mielonego z baraniny, jagnięce albo wołowe

1 białko od jajka
2 żabki czosnku
1 łyżeczka kminu rzymskiego
szczypta ostrej papryki albo chilli
garść świeżej mięty i kolendry
sól
pieprz ziołowy

Składniki na pieczone ziemniaki:
około 3-4 ziemniaki
świeży rozmaryn
świeży tymianek
sól, pieprz
oliwa 

Sos:
1 grecki jogurt
pół ogórka zielonego ze skórką
1 żabek czosnku
garść świeżej bazyli
sól,
pieprz ziołowy

Mięso: Mięso mieszamy z posiekaną miętą i kolendrą, dodajemy przyprawy: sól, pieprz, kumin, paprykę, czosnek, białko i wszystko dokładnie mieszamy, nadziewamy na patyczki do szaszłyków i smażymy na grillowanej patelni z każdej strony.

Ziemniaki: obieramy ze skórki, kroimy na cienkie plastry. Ziemniaki układamy na blaszy, skrapiamy oliwą, posypujemy solą, pieprzem oraz posiekanym rozmarynem i tymiankiem. Pieczemy w 200 stopniach około 15 minut.

Sos: jogurt mieszamy z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, dodajemy posiekaną bazylię oraz ogórek starty na tarce. Doprawiamy solą i ziołowym pieprzem.




1 komentarz:

  1. Uwielbiam cevapcici i generalnie bałkańskie klimaty kulinarne.

    OdpowiedzUsuń