Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

środa, 18 grudnia 2013

Czarny makaron z białym sosem



Od dawna chciałam
kupić atrament (sepię) z kałamarnicy lub mątwy by samodzielnie zafarbować sobie makaron. Niestety nigdzie nie mogłam taki dostać. Ale w końcu doczekałam się gotowego makaronu w lidlu :) A jak czarny makaron, no to sos musi być biały. Zrobiłam na bazie śmietanki i mojego ulubionego włoskiego sera. 


Składniki na 3 porcje:
1 opakowanie czarnego makaronu barwionego sepią

200 g sera gorgonzola (najlepiej bez skórki)
125 ml śmietanki kremówki (u mnie śmietanka 18 %)
2 łyżki posiekanego szczypiorku
pieprz
1 opakowanie rukoli
kilkanaście pomidorków koktajlowych


Makaron gotujemy w lekko osolonym wrzątku przez 3 minuty. W garnuszku podgrzewamy śmietankę i dodajemy pokruszony ser gorgonzola. Dodajemy posiekany szczypiorek oraz doprawiamy pieprzem. Sos Gotujemy na małym ogniu do momentu rozpuszczenia się sera. Makaron polewamy sosem, posypujemy rukolą i dekorujemy pomidorkami. Smacznego! :)




makaron farbowany atramentem z ośmiornicy

15 komentarzy:

  1. Potrzebowałabym trochę czasu,żeby przekonać się do czarnego makaronu,ale tradycyjny z serem i resztą dodatków pochłonęłabym bez namysłu:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nieziemskie danie :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Super wygląda, nigdy nie jadłam czarnego makaronu ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. polecam, smakuje podobnie jak normalny :)

      Usuń
  4. niesamowicie wygląda makaron w takim wydaniu:) nie mogłabym przejść obok niego obojętnie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. fajnie, że zmieniłaś fotkę na profilowym, teraz widzę Twoje dzieciaczki :)

      Usuń
  5. Mi się udało dorwać kałamarnicę z atramentem i przygotowałam taki makaron, ale ten twój chyba bardziej praktyczny i człowiek się tak nie upaćka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hehe, a ja chętnie spróbowałabym z samym atramentem :)

      Usuń
  6. Przesympatyczna Małgorzato.Z okazji Świąt Bożego Narodzenia, życzę Tobie i Twojej rodzinie, Świąt z barszczem, grzybami i karpiem. Życzę zwykłego ludzkiego szczęścia, odpoczynku, zwolnienia oddechu i chwil roziskrzonych kolędą, śmiechem i wspomnieniami. Aby przy świątecznym stole nie zabrakło światła i ciepła rodzinnej atmosfery, a Nowy Rok niósł ze sobą szczęście i pomyślność. Christopher

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Również życzę Tobie i Twoim bliskim spokojnych i smacznych świąt oraz wszelkiej dobroci! :*

      Usuń
  7. Pięknie się prezentuje :)Pozdrawiam i życzę cudownych Świąt

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję ja Tobie także życzę wszelkiej dobroci w Święta

      Usuń
  8. Byloby nam milo, gdybys zechcial go wpisac na Ptitchef.com, zeby mozna go bylo zaindeksowac.

    Ptitchef jest katalogiem, który pozycjonuje najlepsze kucharskie strony internetowe w sieci. Setki blogów juz sa na nim juz zapisane i korzystaja ze strony Ptitchef, zeby przedstawic swoje wlasne strony internetowe.

    Zeby zapisac sie na Ptitchef, wejdz na
    http://www.petitchef.pl/index.php?obj=myaccount_site&action=form

    lub na http://www.petitchef.pl i kliknij na « Dodaj swój blog-strone » w górnym pasku.

    Pozdrawiam

    Camelia
    Petitchef.pl

    OdpowiedzUsuń