Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

sobota, 27 października 2012

Mini lazanie z boczkiem

Moja propozycja na konkurs "kreatywne gotowanie". Danie efektownie wygląda na stole i ciekawie smakuje z boczkiem :)

Składniki na 2 porcje :
8 plastrów makaronu lasagna

20 dag wędzonego boczku
2 duże, dojrzałe pomidory (u mnie jeszcze z działki)
10 dag parmezanu
suszone oregano
świeża bazylia
granulowany czosnek
sól, pieprz
1 łyżka oleju

Makaron gotujemy we wrzątku z dodatkiem soli i oleju (by się nie kleił) około 6 minut. Następnie ugotowany makaron studzimy. Boczek kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni, dodajemy pokrojone pomidory bez skórki i wszystko dusimy około 5 minut. Dodajemy sól, pieprz oraz oregano, czosnek. Makaron przekrawamy na pół (muszą wyjść kwadraty). Dwoma połówkami makaronu wykładamy małe kokilki.Do środka dajemy boczek z pomidorami a na sam wierzch posypujemy startym parmezanem. Zapiekamy w 220 stopniach C. około 5 minut do momentu roztopienia sera. Nie dłużej ponieważ makaron może stwardnieć. Dekorujemy świeżą bazylią. 
smażymy boczek z pomidorami
przed pieczeniem

mini lasagne z boczkiem

2 komentarze:

  1. Piękne, i do tego mój ukochany boczuś, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Musze wykorzystac pomysł :-)
    Smakowicie wygląda:-)

    OdpowiedzUsuń