Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

wtorek, 20 listopada 2012

Ciasto marchewkowe z orzechami

Może nie każdy wie ale można robić ciasta na słodko z warzywami. Są wtedy bardziej puszyste i wilgotne. Znane mi ciasta z warzywami to z marchwią, cukinią, burakami albo dynią. Z jakich jeszcze warzyw robiliście ciasta? 

Składniki:

2 szklanki startej marchewki
1 i 1/4 szklanka oleju (najlepiej sezamowego ale inny też może być)
4 jaja
2 szklanki mąki tortowej, przesianej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 szklanki cukru
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki sody
szczypta soli
pół szklanki orzechów włoskich
pół szklanki rodzynek

składniki na polewę:
2 łyżeczki cukru
gorzka czekolada
łyżka masła
2 łyżki mleka
Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać przesianą mąkę, oraz olej cały czas miksując. Na końcu dodać marchewkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, orzechy i rodzynki. Piec w 200 stopniach C. około 55 minut. W kąpieli wodnej roztopić czekoladę, dodać masło, mleko oraz cukier. Gotową polewę wylać na schłodzone wcześniej ciasto. Można Ciasto udekorować malutkimi, ugotowanymi marchewkami albo wiórkami.
ciasto marchwiowe




4 komentarze:

  1. zazdroszczę!;) akurat zjadłabym na kolację ^^

    OdpowiedzUsuń
  2. Anonimowy11/21/2012

    super :)

    OdpowiedzUsuń
  3. mniam marchewkowe uwielbiam, zresztą jak z każdym warzywem:) chyba z burakiem jeszcze nie jadłam;)
    twoje ciacho prezentuje się pysznie, pomyliłabym je z piernikiem:)

    OdpowiedzUsuń