Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

niedziela, 9 grudnia 2012

Piersi z kaczki w sosie czekoladowo-wiśniowym z prażuchami tymiankowo-szałwiowymi




Obiad ekstra klasa :) sos poezja! Mogłabym go jeść sam bez niczego :) Piersi takie jak lubię, lekko różowe i soczyste. Ale jednak upieczone. Składniki na piersi:
2 piersi z kaczki ze skórą
sól morska

pieprz
czosnek granulowany

suszony majeranek
świeże 2 gałązki rozmarynu
4 liście laurowe
4 ziela angielskie
2 kulki jałowca
olej do smażenia

Składniki na sos:
150 ml porto (lub innego słodkiego czerwonego wina)
6 kostek gorzkiej czekolady (dobrego gatunku)

2 łyżki miodu naturalnego
2 łyżki masła
2 gwiazdki anyżu
1 pałka cynamonu
1/4 skórka pomarańczy
2 szczypty chili
1 łyżka octu balsamicznego
2 garści wiśni (lub żurawina albo porzeczka)

Prażoki/Prażuchy:
pół kilograma ziemniaków
suszony tymianek
świeże listki szałwii (około 5 listków)
sól, pieprz
1 czubata łyżka mąki

Piersi z kaczki:
Piersi myjemy i osuszamy. Nacinamy skórę w kratkę (tak by nie przeciąć mięsa). Nacieramy solą, pieprzem, majerankiem, czosnkiem. Wkładamy do miski, dodajemy gałązki rozmarynu, liście laurowe, ziele angielskie i ziarna jałowca. Wstawiamy do lodówki na minimum 2 h. A najlepiej na całą noc. Gdy mięso się zamarynuje, smażymy 8 minut na stronie ze skórą, następnie obracamy na 3 minuty na drugą stronę i po usmażeniu wkładamy do piekarnika na 180 stopni na 4 minuty. Po upieczeniu wyciągamy mięso i odstawiamy mięso na 5 minut do odpoczęcia. Później piersi pokroić ukośnie w cienkie plasterki. Sok, który puściły, dodać do sosu czekoladowego i jeszcze raz ubić trzepaczką. Mięso polać sosem i od razu podawać.

Sos:
na patelnię wlewamy wino, dodajemy cynamon, skórkę pomarańczy, gwiazdki anyżowe oraz wiśnie albo żurawinę oraz sos balsamiczny. Gdy połowę wina odparuje dodajemy miód i masło. Później dodajemy kostki czekolady i czekamy aż się rozpuści (ciągle mieszając). Wszystko mieszamy. Na koniec dodajemy szczyptę chili. Sos gotowy. Po upieczeniu kaczki możemy do sosu dodać wytopiony tłuszcz i wymieszać z sosem.

Prażoki - kluseczki ziemniaczane.
Gotujemy ziemniaki w osolonym wrzątki. Odcedzamy z wody i dodajemy do nich łyżkę mąki oraz zioła (suszony tymianek oraz świeże drobno posiekane listki szałwii). Tłuczemy tłuczkiem na jednolitą masę.

Obiad podałam z zasmażaną kiszoną kapustą z soczewicą i pomidorami.


Rada: jeśli chcemy piersi bardziej różowe, skróćmy czas smażenia i pieczenia po 2 minutki na każdą stronę. Bardziej różowa będzie gdy upieczemy ją zgodnie z moim przepisem a zrezygnujemy z pieczenia w piekarniku. 


gotujemy wino z przyprawami
sos czekoladowo - winno - wiśniowy :)



Potrawy rozgrzewające Awangarda Smaku

moja publikacja w super TV

12 komentarzy:

  1. Bardzooo mi się podoba ten sos do kaczki. Z chęcią skorzystam z Twojego przepisu. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Czekoladowo-wiśniowy sos do mięsa jest bardzo oryginalny. Podoba mi się!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. do dziczyzny często podaje się słodkie sosy z żurawiny albo porzeczek. kiedyś słyszałam o połączeniu z czekoladą. zaryzykowałam i pomysł wypalił :) a jak wiadomo czekolada lubi się z chili :)

      Usuń
  3. Za piersi kaczki się jeszcze nie wzięłam, ale mam nadzieję, że niedługo to nastąpi, bo kaczkę uwielbiam i taką całą robię nawet często :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja tez pierwszy raz robiłam piersi, chociaż cała kaczucha już gościła nie raz w moim piekarniku :)

      Usuń
  4. powaliłaś mnie tym przepisem!:D:D:D składniki genialne! muszę spróbować taka kaczkę:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. sos jest tak dobry, że nadaje się do miecha ale jem go też z chlebkiem bananowym :) Niby jest słodki ale czuć piekiełko chili :) a wiadomo, że czekolada lubi się z chili :)

      Usuń
  5. Bardzo lubię kaczkę ale Twój przepis wręcz zachwyca :D zwłaszcza sos!!! Musze wypróbować :-)

    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Trafiłaś tym przepisem w mój gust.
    Uwielbiam piersi kaczki i akurat z czekoladą jej nigdy nie łączyłam, ale kurczaka owszem. Teraz poczułam, że czekolada nawet bardziej pasuje do mięsa kaczki. Na pewno wyszło pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Anonimowy10/03/2013

    Przepis bardzo interesujący, na pewno skorzystam :) ale jeśli mogę coś podpowiedzieć to skórkę z pomarańczy obierz bardzo bardzo cienko (bez tego białego - tzw. albedo) bo w tym jest gorycz, która niekoniecznie wpłynie pozytywnie na smak potrawy.

    OdpowiedzUsuń